22.05.2021 - 19:35
|
Actualització: 23.05.2021 - 09:54
No serà fins després de la presa de possessió del president electe, Pere Aragonès, dilluns al vespre, que JxCat comunicarà a ERC els noms dels seus consellers i s’oficialitzarà tota la composició de l’executiu, segons fonts de la negociació. L’actual conseller en funcions de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, es perfila com a vice-president, segons fonts consultades per VilaWeb. JxCat pretén donar així més pes polític al Departament de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, on s’adscriuria la vice-presidència després de la decisió d’Elsa Artadi de continuar fent política municipal a Barcelona, i que finalment tampoc no hi sigui Josep Rius, que també havia figurat a les travesses com a conseller d’Acció Exterior, tal com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat VilaWeb.
En una conversa amb Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i més dirigents de JxCat, es va posar sobre la taula la proposta que Rius, vice-president del partit i ex-cap de gabinet de Puigdemont, assumís la vice-presidència, però l’opció es va descartar després d’una reflexió “col·legiada”, segons fonts de Junts. Rius es dedicarà al partit i a exercir com a diputat, i tampoc no serà conseller d’Exteriors. Per a encapçalar aquest departament, Junts ha triat Victòria Alsina, ex-delegada del govern als Estats Units. Malgrat que en alguns àmbits s’havia fet circular el nom de Neus Torbisco-Casals, l’especialista en drets humans i integrant del Consell per la República, tot indica que no ho serà. És considerada una peça clau en el litigi internacional del moviment independentista.
Puigneró, també pròxim a Puigdemont, figura a hores d’ara com el nom més probable per a la vice-presidència del govern. Els presos dels Lledoners (amb l’excepció de Sànchez) proposaven que fos vice-president Damià Calvet, actual conseller de Territori i Sostenibilitat. Però el seu nom no generava prou consens intern en els diversos sectors del partit i, de fet, podria no repetir com a conseller. El conseller d’Economia serà Jaume Giró, ex-director de CaixaBank i la Fundació La Caixa. Giró haurà de negociar l’aprovació del pressupost amb la CUP, que ha rebut amb preocupació el futur nomenament. El diputat Pau Juvillà ha declarat a TV3 que “ve d’on ve i té la trajectòria que té, inquieta”. El conseller de Salut serà Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, tal com va anunciar Laura Borràs durant la campanya electoral. La portaveu de JxCat al parlament, Gemma Geis, podria dirigir Universitats i Recerca, mentre que Miquel Sàmper podria passar d’Interior a Justícia.
Per al Departament d’Interior, precisament, havia figurat el nom de l’ex-president del parlament Roger Torrent, però finalment s’ha conegut que ell serà el pròxim conseller d’Empresa i Treball. La presència de Torrent al govern es dóna per assegurada des que Borràs el va rellevar en el càrrec. A Interior es perfila l’advocat i ex-diputat socialista Joan Ignasi Elena, tal com va avançar EFE. I per a la Conselleria de Presidència, Laura Vilagrà, membre de l’equip negociador d’ERC del pacte de govern i número 2 de la llista d’Aragonès. A les travesses d’ERC també apareix la consellera de Salut, Alba Vergés, com a nova consellera de Feminismes i Igualtat, així com Teresa Jordà, que ha dirigit Agricultura, al capdavant del nou departament en què fusionen Acció Climàtica. La previsió és que els consellers prenguin possessió dels càrrecs dimecres, l’endemà que es formalitzin els nomenaments.
Aragonès prendrà possessió del càrrec dilluns a un quart de nou. El seu gabinet prepara un acte institucional que s’allunyarà del caràcter discret que va tenir el de Quim Torra. Aragonès intentarà donar un primer missatge de modernitat traslladant la ubicació de l’acte del Saló Sant Jordi, l’espai que era tradicional per a les preses de possessió, al Pati dels Tarongers.