08.09.2018 - 13:47
|
Actualització: 09.09.2018 - 10:58
El president Carles Puigdemont participa en la 71a festa del poble jurassià d’aquest cap de setmana a Delémont (Jura, Suïssa), tal com ha informat el Moviment Autonomista Jurassià (MAJ) a la premsa del cantó. Puigdemont prendre la paraula en la recepció oficial de les 18.30 a l’ajuntament amb un discurs sobre de celebració de la diada popular de la República i Cantó de Jura. Avui assistirà a la manifestació oficial, que començarà a les 11.15.
El President Puigdemont @KRLS està adreçant el seu parlament a l’acte de celebració de la Diada popular de la República i Cantó de Jura a Suïssa aquesta tarda pic.twitter.com/l4CiygWLCZ
— Josep Lluís Alay (@josepalay) September 8, 2018
‘Fa temps que els catalans s’interessen per la qüestió del Jura i són solidaris envers el nostre moviment. La situació política que viuen, amb l’empresonament i l’exili de membres legítims del govern, ens hi ha fet convidar Carles Puigdemont. Aquesta visita s’inscriu en la continuïtat de la nostra història, lligada al dret de la lliure disposició del poble jurassià’, ha dit Pierre-André Comte, secretari general del MAJ, a l’emissora Ràdio Freqüencia Jura.
Puigdemont participa a la recepció juntamnet amb el president del govern, David Eray, el batlle de Delémont, Damien Chappuis, i el dirigent sobiranista, Pierre-André Comte.
La qüestió del Jura
Aquest és un dels exercicis d’autodeterminació més ben resolts a Europa. Després de la segona guerra mundial, va prendre força el moviment independentista del Jura, que reivindicava la creació d’un estat propi al nord de la serralada homònima, que d’ençà del Congrés de Viena, el 1815, formava part del cantó de Berna.
La diferència lingüística (Berna és principalment germanòfon) i alhora la sensació de rebre un tracte injust van impulsar la demanda de la creació del nou cantó, cosa que va generar una gran tensió política, amb episodis de violència i tot. Finalment, les autoritats suïsses van anunciar referèndums locals, cantonals i nacionals per saber què n’opinaven els ciutadans. Els resultats van determinar la creació del cantó del Jura el 1979, que va incorporar la major part del territori francòfon de Berna.