24.03.2018 - 17:19
|
Actualització: 25.03.2018 - 14:20
Carles Puigdemont va marxar ahir cap a Bèlgica i, per tant, ja no es troba a Finlàndia, com havien indicat algunes informacions. El diputat finlandès Mikko Kärnä, qui el va convidar al país, ha fet públic un comunicat en què ho explica. Segons Kärnä, en conèixer l’euroordre, Puigdemont va optar per tornar a Bèlgica i no quedar-se a Finlàndia, com era previst. Kärnä no sap de quina manera va marxar.
A migdia, tots dos ja havien parlat sobre què faria en cas que es reactivés l’euroordre: ‘Va ser informat que si això passava tenia dues opcions: presentar-se a les autoritats finlandeses i enfrontar-se a una possible extradició, o abandonar el país i dirigir-se a Bèlgica’, recull el comunicat. El diputat ha indicat també que Puigdemont li ha assegurat que cooperarà plenament’ amb les autoritats belgues.
Just received info from president @KRLS of #Catalonia that he is no longer in #Finland. He departed to Belgium last evening. My press release attached. pic.twitter.com/7WdsjZgswS
— Mikko Kärnä (@KarnaMikko) 24 de març de 2018
Així doncs, Carles Puigdemont ja es troba a Bèlgica, malgrat que aquest matí el seu advocat, Jaume Alonso Cuevillas, ha dit a ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio que Puigdemont compareixeria davant la policia finlandesa: ‘No ha fugit mai de la justícia espanyola’, ha explicat. Cuevillas, finalment, ha confirmat que ja no es troba a Finlàndia:
Confirmo que el President Puigdemont ja no és a Finlàndia.
Seguirà, com sempre, a disposició de la justicía belga, on te fixada la seva residència.
— J. Alonso-Cuevillas (@JaumeAlonsoCuev) 24 de març de 2018
La policia finlandesa ha confirmat que aquesta nit havia rebut una sol·licitud de l’estat espanyol per a extradir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont: ‘L’Oficina Nacional d’Investigació informa que Espanya demana l’extradició d’un ciutadà seu que, ara mateix, és a Finlàndia. La policia n’ha informat la fiscalia i ha començat a intercanviar informació amb les autoritats espanyoles’, ha anunciat.
Suomessa vierailevasta Espanjan kansalaisesta on tehty etsintäkuulutus. Tiedote: https://t.co/mJkDVqkS1R.
— Keskusrikospoliisi (@krp_poliisi) 24 de març de 2018
Hannu Kautto, superintendent dels serveis d’Investigació Criminal de Finlàndia ha afegit que podia ser que Puigdemont fos detingut i que el seu cas s’examinés a la fiscalia. Més tard, la policia ha informat a Twitter que havia rebut dissabte a la tarda l’euroordre i que no sabien on es trobava Carles Puigdemont:
Suomi on vastaanottanut Espanjan kansalaista koskevan eurooppalaisen pidätysmääräyksen (EAW). Tiedote: https://t.co/7TrCMRxiOD.
— Keskusrikospoliisi (@krp_poliisi) March 24, 2018
El ministre d’Interior finlandès, Kay Mykkänen, ha dit en declaracions a la premsa finesa que no emprendrien cap acció especial en relació a Puigdemont, que se seguiria el procediment habitual en aquests casos, començant per la traducció de l’ordre, i que no era un afer que preocupés especialment a Finlàndia. La premsa finlandesa donava per fet que Puigdemont tornaria a Bèlgica de manera imminent.
L’advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, recordava ahir al vespre, en declaracions a l’ACN, que, tot i que Finlàndia també és membre de la Unió Europea, ‘la cosa més lògica’ seria que es repetís el procediment judicial de Bèlgica, que és el país de residència de Puigdemont. Bekaert avançava que, tot i que no havia pogut veure el text del jutge Llarena, probablement es repetiria el mateix ‘teatre’ que van viure Puigdemont i els altres membres del govern que es van establir inicialment a Brussel·les.
Polítics finlandesos com el diputat Mikko Kärnä ja hi han dit la seva per Twitter: ‘Espanya ha demanat a Finlàndia d’extradir el president català. Una idea impossible. Els càrrecs contra el president són falsos i l’ordre de detenció és de caràcter polític. La Unió Europea hauria d’intervenir-hi. Espanya va acumulant polítics presos i la Unió Europea roman en silenci.’
Spain has asked Finland to extradite president @krls of #Catalonia. Impossible idea. Charges against the president are false and the extradition request is highly political. #EU should step in. Spain is taking more and more political prisoners and union stands silent.
— Mikko Kärnä (@KarnaMikko) 24 de març de 2018
Hanna Sarkkinen, també diputada, ha dit: ‘Tant de bo Finàndia no respongués a l’euroordre perquè la sol·licitud és qüestionable i clarament política.’
Espanja on tehnyt poliisille luovutuspyynnön Suomessa olevasta Katalonian ex-johtajasta Puigdemontista. Toivottavasti Suomi ei reagoi tähän, sillä pyyntö on kyseenalainen ja vahvasti poliittinen. #katalonia #puigdemont #espanja
— Hanna Sarkkinen (@HSarkkinen) 24 de març de 2018
El Tribunal Suprem espanyol va reactivar ahir l’euroordre de crida i cerca contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. També va dictar una ordre de detenció internacional contra Marta Rovira.
Vegeu també:
- Europa es demana sobre Franco, Crònica d’Andreu Barnils