Puigdemont, Torra i Sànchez presentaran dilluns un nou moviment polític

  • Una reunió de tots els candidats de Junts per Catalunya inicia avui mateix el procés de fundació del moviment

VilaWeb

Redacció

14.07.2018 - 00:08
Actualització: 14.07.2018 - 12:46

L’espai polític independentista està en plena transformació després dels fets de la passada tardor. La setmana que ve es presentarà un nou moviment polític transversal, hereu de Junts per Catalunya, encapçalat per Carles Puigdemont, Jordi Sánchez i Quim Torra, amb l’objectiu de començar a ser operatiu a la tardor. Els detalls del nou moviment s’acabaran d’ultimar aquest dissabte en una reunió a Barcelona a la qual estan convocats els 135 membres que van formar la llista de Junts per Catalunya. De la reunió en sortirà, si no hi ha sorpreses d’última hora, un manifest cridant a la unitat de l’independentisme que es presentarà dilluns a l’Ateneu Barcelonès.

El nou moviment no es dirà Junts per Catalunya perquè el PDECat s’ha apropiat del nom –del qual ja era propietari– registrant-lo com a partit polític, abans-d’ahir al Ministeri de l’Interior espanyol. Hi ha altres noms possibles, ja registrats, com ara Junts per la República o Moviment 1 d’Octubre, però fonts dels promotors del moviment expliquen que la qüestió important no és el nom sinó recuperar la idea original de Junts per Catalunya, la transversalitat ideològica i l’aposta decidida per la constitució de la República. El model en què s’inspiren els promotors és el de l’Scotish National Party, que agrupa tot l’independentisme majoritari escocès sota una sola sigla i és hegemònic al parlament.

Els assistents a la reunió d’avui han estat convocats per escrit pels dos presidents, Puigdemont i Torra, i el diputat Jordi Sánchez, actualment empresonat i cervell del nou moviment, juntament amb l’actual consellera de Presidència, Elsa Artadi. També hi donen suport Josep Rull i Jordi Turull, tancats als Lledoners, i Ferran Mascarell. Més enllà de les persones, la transversalitat es tradueix a voler incloure el PDECat i sectors d’ERC i de Demòcrates, però fonts dels promotors preveuen que això serà complicat, per diferents motius.

En el cas del PDECat, perquè la disputa pel nom de Junts per Catalunya, amb el registre d’aquesta setmana, ha acabat de tensar una relació que no ha estat mai plàcida, tot i que hi ha hagut cohabitació. Aquesta setmana, Artur Mas i Marta Pascal s’han reunit a la presó dels Lledoners per negociar amb Jordi Sánchez si es vinculaven o no al nou moviment i com. La decisió no està presa i segurament no es tancarà fins al congrés que el partit farà la setmana que ve.

En el cas d’ERC, encara és més difícil que hi participi, perquè l’actual direcció republicana descarta qualsevol proposta unitària i considera que aquest moviment no és sinó la refundació de l’espai convergent. Amb tot, els promotors del nou moviment expliquen que hi ha sectors d’Esquerra interessats, com ja va passar a les eleccions del 21 de desembre, en què el cap de llista per Tarragona de Junts per Catalunya, Eusebi Campdepadrós, havia estat militant d’ERC. I pel que fa als Demòcrates, que van anar a les eleccions amb Esquerra, estan en plena crisi de relació amb els republicans, per discrepàncies sobre l’estratègia que ha adoptat el partit de Junqueras després de la conferència nacional del 30 de juny. Fruit d’aquesta crisi, els Demòcrates d’Antoni Castellà s’han quedat fora del govern.

Els promotors del nou moviment treuen importància al fet que el PDECat hagi registrat el nom de Junts per Catalunya com a partit aquesta mateixa setmana per provar de frenar-los. Asseguren que això no els aturarà perquè ‘per molt que tinguin el nom de la cosa, si no tenen la recepta, no els servirà de res’. A la reunió d’aquest dissabte, segurament alguns dels diputats que també són del PDECat i més afins a Pascal, com Lluís Font o Marc Solsona, qüestionaran l’oportunitat de crear aquest nou moviment, però els partidaris de tirar endavant són majoria.

 

[Llegiu L’Última, de Pere Martí]

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor