12.07.2018 - 20:30
|
Actualització: 12.07.2018 - 21:25
TEMA DEL DIA
Desmentiment. Una vegada més, Puigdemont torna a deixar contra les cordes l’estat espanyol internacionalment. La decisió del tribunal alemany de descartar definitivament el delicte de rebel·lió i obrir la porta a lliurar-lo només per malversació deixa Espanya en una situació difícil. No solament es desmenteix tot el relat judicial contra l’independentisme a escala internacional, sinó que ara la justícia espanyola ha de decidir què fa. Però no hi ha cap solució bona per als interessos espanyols.
Una solució seria retirar l’euroordre –cosa que no estalvia el ridícul internacional– i rebutjar el lliurament. No és la primera vegada que es fa. La primera euroordre es va retirar el 5 de desembre. L’altra solució és acceptar la decisió i, quan arribi el judici, jutjar Puigdemont només per malversació i la resta de membres del govern, juntament amb Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell, per rebel·lió. És jurídicament insostenible, perquè seria jutjar un mateix fet per diversos delictes. I el màxim responsable, el president Puigdemont, seria el que tindria l’acusació més baixa.
La cosa més probable és que el Tribunal Suprem espanyol acabi refusant el lliurament. Una possibilitat que algunes fonts consideren més que probable, però que a l’hora d’escriure aquestes ratlles no és confirmada oficialment. Cal recordar que el Suprem ja va advertir setmanes enrere que no acceptarien un lliurament de Puigdemont per malversació i prou.
Tenint en compte el tarannà de la justícia espanyola, també hi pot haver la temptació de fer trampa i, una vegada Puigdemont sigui lliurat a les autoritats espanyoles, empresonar-lo i obrir-li una nova causa, però això seria vulnerar la justícia europea, demostrar davant la UE que no es respecten les normes de joc. Seria molt greu, però, veien què ha passat tots aquests mesos, no s’ha de descartar, perquè les autoritats espanyoles no tenen escrúpols. És un temor que comparteixen els jutges alemanys, perquè en la resolució d’avui expressen el desig que ‘els tribunals espanyols respectaran aquest principi i no perseguiran Puigdemont després del lliurament per càrrecs de corrupció o rebel·lió’. Un advertiment en tota regla.
La solució més raonable en un país democràtic seria que la fiscal general de l’estat espanyol, la progressista María José Segarra, acabada de nomenar per Pedro Sánchez, retirés l’acusació de rebel·lió a tots els encausats. Això té dues dificultats: restaria encara l’acusació particular dels ultres de Vox –cosa que l’estat espanyol té mètodes per a desactivar– i, en segon lloc, hi hauria la contestació de la dreta política i mediàtica espanyola, difícilment suportable per a Sánchez. Però això sí que seria un gest. Un gest per a rebaixar la tensió del conflicte, d’aquells que havien de sortir després de la reunió de dilluns a la Moncloa entre Quim Torra i Pedro Sánchez. Ara, el nou president espanyol avui se n’ha rentat les mans i ha repetit la cançó de sempre: que s’han de respectar les decisions dels tribunals.
Una cosa que ja no se sosté, després de la resolució de la justícia alemanya, és la presó preventiva dels dirigents independentistes. La justícia espanyola ha d’alliberar tots els presos polítics que són en presó preventiva pel delicte de rebel·lió. I també ha restat fora de discussió la petició de Llarena de la suspensió dels diputats empresonats, ni que sigui temporalment. Era una petició agafada amb pinces jurídicament, però, després d’això que ha passat avui, el parlament no ha de perdre ni un minut a considerar-la. Els diputats ho són per voluntat popular, no per la decisió d’un jutge que s’ha demostrat que menteix, que ha fracassat internacionalment i que no mereix sinó una querella per prevaricació.
MÉS QÜESTIONS
La fiscalia demana de tornar a obrir el cas Gürtel pels negocis de Camps. La fiscalia anticorrupció demanarà a l’Audiència espanyola que reobri la peça relativa a les contractacions del govern valencià amb les empreses de la trama Gürtel. El motiu d’aquesta decisió és que els principals acusats de la branca valenciana van reconèixer a la vista oral que hi havia hagut finançament irregular en el Partit Popular valencià i, a més, van responsabilitzar-ne l’ex-president Francisco Camps. L’ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, va assegurar que Camps havia estat qui havia decidit de contractar l’empresa de Francisco Correa per organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 2007 i espanyoles d’un any després. La sentència del cas Gürtel va condemnar Costa a quatre anys però no va establir cap pena per a Camps.
Dels 274 refugiats de l’Aquarius que van demanar asil a França, tan sols n’hi aniran 78. Un total de 78 immigrants que van arribar al port de València amb el vaixell Aquarius aniran a França, segons que han informat fonts de l’Organització Internacional de Migracions (OIM). El trasllat a França l’havien demanat 194 persones més, però els l’han denegat, per motius que no s’han explicat. L’equip d’operacions de l’OIM Espanya ha organitzat l’operatiu: seran traslladats en vol xàrter de València amb destinació a París.
El consell de ministres espanyol aprovarà demà el 75% de descompte a la península. Fa molt de temps que el govern balear i la societat civil de les Illes ho reivindicava i finalment demà el consell de ministres espanyol aprovarà el descompte del 75% per a residents en els trajectes aeris i marítims entre les Balears i la península. La mesura també s’aplicarà a les Canàries, Ceuta, Melilla. El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ho ha confirmat a Twitter. ‘Ens vam comprometre amb els canaris, balears, ceutins i melillencs a aprovar la subvenció del 75% dels seus viatges a la península en el mínim temps possible. Per això, hem actuat amb urgència perquè divendres s’aprovi un acord que l’activi immediatament.’ Una vegada es publiqui al BOE, dissabte –o dilluns a tot estirar–, es podran comprar els bitllets aeris i marítims a la península amb el nou descompte.
Munar sortirà de la presó per primera vegada amb un permís de tres dies. L’ex-presidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar sortirà de la presó amb un permís de tres dies. Serà el 20 de juliol i hi haurà de tornar a entrar el dilluns 23. Ara fa cinc anys del seu empresonament i aquest és el primer permís que obté. La secció primera de l’Audiència de les Balears ha dictat una interlocutòria en què estima el recurs d’apel·lació interposat per la representació legal de Munar contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària, que li va denegar un permís ordinari. Munar restarà sota tutela en domicili assenyalat, amb la prohibició de sortir de Mallorca i després d’haver-li retirat el passaport. Per concedir aquest permís, l’audiència ha tingut en compte que Munar fa cinc anys que és a la presó i que encara no ha sortit ni una sola vegada. També ha valorat que no té més causes pendents.
LA XIFRA
300.000 euros destinarà el govern andorrà a l’aeroport d’Andorra – la Seu. L’import de l’ajut correspondrà al 50% del dèficit de la infrastructura. És la mateixa xifra que ja va haver de destinar-hi l’octubre de l’any passat.
TAL DIA COM AVUI
El 12 de juliol de 1937, enmig de la guerra civil espanyola, s’inaugura, a l’Exposició Internacional de París, el Pavelló de la República. S’exposa per primera vegada al públic el Guernica de Picasso.