Puigdemont situa el referèndum sobre la independència el 17 o el 24 de setembre

  • Si hi hagués un pacte amb l'estat per a fer-lo la data es podria ajornar

VilaWeb

Redacció

30.09.2016 - 09:55
Actualització: 30.09.2016 - 12:05

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat detalls sobre el referèndum d’independència de l’any vinent. Encara no hi ha cap data decidida, però s’ha descartat que coincideixi amb l’Onze de Setembre i per això no serviria el diumenge 10 de setembre del 2017. En canvi, serien probables el 17 o el 24 de setembre, per bé que el president ha aclarit que la data s’ajornaria si acabés havent-hi un acord amb l’estat. En una entrevista a RAC-1, ha recordat que ja va avançar que es podria pactar la data, la pregunta o el quòrum si s’acordés amb l’estat.

També ha dit que no acceptaria que una possible negociació amb l’estat fos una maniobra dilatòria, però ha anunciat que caldria torna a fer la demanda del referèndum al congrés espanyol per mantenir ‘al més alt nivell’ aquesta apel·lació. A més, ha dit que el dilluns 10 d’octubre aniria a Madrid a explicar l’acord del parlament.

La pregunta del referèndum ha de tenir una resposta de sí o no a la independència –ha dit– i el resultat serà vinculant. ‘A diferència del 9-N, el resultat ens vincularà i estem compromesos a aplicar-lo. La conseqüència del referèndum serà la proclamació de la independència’, ha dit.

Puigdemont ha dit que la participació de la gent serà allò que farà vàlid un possible referèndum no pactat amb el govern espanyol, però dins un nou marc legal català. Ha recordat que la Convenció de Venècia sobre bones pràctiques en referèndums refusa de fixar cap participació mínima per a fer-lo vàlid, justament per a evitar boicots. ‘Però si, per exemple, hi ha un 25% de participació i tots voten que sí, no pot ser vàlid’, ha precisat. No ha concretat quin seria el mínim de participació que consideraria vàlid, però ha posat l’exemple del Brexit com un precedent que no serviria, perquè només hi va votar el 37% del cens.

Sobre la votació de la qüestió de confiança, ha explicat que havia servit per a ‘reforçar’ el procés després d’haver topat amb molts obstacles. I, per a evitar-ne de nous, ha afirmat que ahir també es va pactar ‘l’estabilitat pressupostària per culminar el procés’, malgrat que la CUP va assegurar que el seu suport no significava una carta blanca als comptes del govern. ‘Per culminar el procés cal pressupost’, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor