Puigdemont, sobre la reforma de la sedició: “Sánchez és un mestre de l’enganyifa”

  • El president diu que el canvi de nom i la rebaixa de penes són un guany individual que no desemboca en un guany polític

VilaWeb
Redacció
11.11.2022 - 08:19
Actualització: 11.11.2022 - 12:53

El president Carles Puigdemont ha demanat de no refiar-se de l’anunci de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició. “És un mestre en l’art de l’enganyifa, però ja li coneixem els trucs i hem de prendre precaucions”, ha piulat, i ha recordat la reforma de la llei mordassa i l’oficialitat del català a la Unió Europea. Així mateix, ha lamentat que alguns sectors de la política catalana hagin celebrat l’anunci de la reforma com una derogació del delicte. “El delicte no es deroga: se li canvia el nom i s’anuncia una rebaixa de penes. Alerta”, ha afegit.

Puigdemont critica que substituir el delicte de sedició per un de “desordres públics agreujats” tan sols serveix per a maquillar que es continua criminalitzant un dret: l’organització i convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació. “El guany individual (passar menys temps a la presó) no desemboca en un guany polític. No es desjudicialitza res”, ha escrit, i ha recordat que, malgrat la reforma, els presos polítics serien igualment condemnats a presó: “Menys anys de presó no vol dir menys judicis ni menys causes. Vol dir només menys temps a presó.”

Finalment, Puigdemont ha assenyalat que si la reforma de la sedició es fa servir per perseguir els fets de l’octubre del 2017 –en referència, per exemple, a la situació dels exiliats– es demostrarà que és un engany. “Si realment el delicte es deroga, ja no hi pot haver condemna ni persecució”, ha afegit. Considera que no li sembla cap guany convertir una causa per sedició per una de desordres públics agreujats. “Políticament estaríem allà mateix”, ha reblat.

“Servirà per intentar liquidar la nostra estratègia de derrotar l’estat”

Hores més tard, Puigdemont s’ha tornat a pronunciar sobre el contingut de l’acord per a reformar el codi penal espanyol. “A mesura que vaig llegint, la lletra menuda es va fent cada cop més gran. Un cop passi la hiperventilació i es pugui parlar amb serenor més enllà de la propaganda, ens adonarem dels paranys que han pactat. Apunteu-vos el concepte de ‘intimidació’ i el de ‘actes preparatoris'”, avisa en referència al nou redactat del delicte de desordres públics.

Amb la modificació del delicte 557 del codi penal es castigarà amb presó de sis mesos a tres anys qui “actuant en grup i a fi d’atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació: sobre les persones o les coses; obstaculitzant les vies públiques originant un perill per a la vida o la salut de les persones; o envaint instal·lacions o edificis”.

Puigdemont continua: “Un recordatori per a despistats: he reclamat que es derogui la sedició perquè fets com els de l’octubre del 2017 tinguin la mateixa consideració que van tenir per a la justícia alemanya. Allà no són delicte. Ni de 15, ni de 5 ni de mig any de presó. Zero. No costa tant d’entendre.”

Tot seguit, entra a la dimensió internacional que podria tenir la reforma legislativa, tant pel que fa als casos dels exiliats com per la imatge internacional de l’estat espanyol. “Si el que es vol és que jurisdiccions europees ja no puguin fer com va fer l’alemanya —que va entrar a examinar el fons dels fets— i no tinguin més remei que aplicar una extradició automàtica, això servirà per intentar liquidar la nostra estratègia de derrotar l’estat.

I acaba: “Fer presentable davant d’Europa unes extradicions i unes condemnes penals que ara mateix ningú no compartia, i constrènyer encara més el camí de la confrontació amb l’estat per culminar la independència, no em sembla que sigui cap victòria.”

Puigdemont haurà de retre comptes

Ahir, el president espanyol, Pedro Sánchez, va negar que la reforma afeblís l’estat contra possibles declaracions d’independència com la del 2017. “Es reconeixeran penes per aquests delictes de desordres agreujats”, va dir. I va afegir que, independentment de la reforma, el president Carles Puigdemont hauria de retre comptes igualment davant la justícia espanyola, perquè els delictes que, segons ell, va cometre, es recullen com a desordres públics agreujats, “tal com tenen algunes altres democràcies”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor