Puigdemont, Comín i Ponsatí recorren a la justícia europea contra la retirada de la seva immunitat

  • Recorren al Tribunal General de la Unió contra l'aprovació del suplicatori al Parlament Europeu i demanaran que els restableixin cautelarment la immunitat

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

20.05.2021 - 10:21
Actualització: 20.05.2021 - 11:53

El president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat un recurs contra la decisió del Parlament Europeu de retirar-los la immunitat tal com demanava el Tribunal Suprem espanyol en el suplicatori per a poder continuar el procediment de les euroordres per a extradir-los. Els advocats de tots tres eurodiputats van presentar el recurs ahir al vespre al Tribunal General de la Unió Europea, de manera que van exhaurir el termini de què disposaven. Ho han confirmat a VilaWeb fonts de la defensa, que han afegit que aquest recurs anirà acompanyat d’una petició de mesures cautelars al TGUE perquè, mentre el tribunal no resol el fons de la demanda, els sigui restituïda la part de la immunitat que els fou retirada.

L’eurocambra va aprovar el suplicatori el 9 de març proppassat, però amb una forta oposició política: un 42% dels eurodiputats s’hi va oposar o es va abstenir en la votació.

Els arguments de la defensa encara no se saben, però durant tot el temps que va durar el procediment del suplicatori els eurodiputats van exposar a la comissió parlamentària que es tractava d’un cas de persecució política, fumus persecutionis, i que això havia d’haver impedit l’aprovació del suplicatori. De fet, una part important d’eurodiputats ho va entendre així, i això es va reflectir en la divisió del plenari en la votació final.

Aquest recurs obre un nou front judicial al Tribunal de Justícia de la UE. El jutge Pablo Llarena es va afanyar a presentar unes preguntes pre-judicials al TJUE per a poder perseguir Puigdemont, Comín i Ponsatí i mirar d’evitar que la reactivació de les euroordres tingués finalment un resultat com el de Lluís Puig, és a dir, la denegació de l’extradició. Aquestes pre-judicials ja fan camí al TJUE, i les respostes que hi doni la justícia europea seran determinants per a saber quina llibertat de moviments tindran els exiliats. I ara, aquesta demanda presentada ahir contra la decisió del Parlament Europeu permetrà d’esclarir si els eurodiputats poden tenir blindada la seva immunitat contra la persecució de la justícia espanyola.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor