25.07.2018 - 11:21
|
Actualització: 25.07.2018 - 11:55
El president Carles Puigdemont tornarà a Brussel·les dissabte vinent amb la voluntat d’activar el Consell de la República i continuar internacionalitzant la causa independentista. Ha explicat que l’organisme serà ‘unitari’ i amb una vocació clara: actuar d’acord amb el resultat del referèndum del primer d’octubre. ‘La meva activitat política se centrarà a Bèlgica’, ha afirmat, però ha revelat que té invitacions d’uns quants països europeus per a explicar el cas català. El president ha exigit al president espanyol ‘una lectura amb mentalitat oberta’ de la constitució perquè hi ha marge per a un referèndum acordat i una solució política.
En una conferència de comiat de Berlín estant, Puigdemont ha descartat que visqui vint anys a l’exili després de la retirada de les euroordres. ‘Tinc clar que no trigaré vint anys a trepitjar Catalunya’, ha declarat davant dels periodistes. El president també ha recordat que és un ciutadà europeu amb llibertat de moviment i, que, per tant, demà mateix ‘si vull, puc trepitjar territori català’, és a dir, la Catalunya Nord.
Vegeu ací la conferència de premsa:
Sobre la probabilitat d’un retorn immediat, Puigdemont ha assegurat que és factible si ‘hi ha una restitució democràtica, com demanen els votants’. Segons el president, aquesta restitució també seria una ‘retorn a la normalitat’. Ara bé, en cas que no pugui ser, Puigdemont ha volgut deixar clar que ‘la decisió del poble català de constituir una República independent és un fet’. ‘El retorn a la vida pública dels exiliats i els presos polítics no s’ha de veure com un problema sinó com l’inici de la solució’, ha dit.
Relacions amb la Moncloa
‘És evident que Sánchez és un canvi’, ha afirmat. De totes maneres, ha criticat que l’estat espanyol no ha fet cap mena de proposta per a Catalunya. ‘Només sabem que Catalunya ha fet propostes i han estat totes refusades. Si Espanya té un projecte per a Catalunya, jo no el sé’, ha afegit.
Puigdemont ha reiterat la voluntat de diàleg amb la Moncloa i ha recordat la trobada entre el president Torra i Pedro Sánchez a Madrid. Tanmateix, ha emfatitzat que cal donar forma al diàleg i passar de les paraules als fets.
Per això, ha exigit a Sánchez ‘una lectura amb mentalitat oberta’ de la constitució espanyola perquè hi ha marge per a un referèndum acordat. ‘Tothom ja sap que no és un afer domèstic que s’ha de resoldre portes endins. Hi ha una mirada europea i la resolució del conflicte ho ha de tenir present’, ha assegurat.
‘Nosaltres voldríem un referèndum com l’escocès’, ha assegurat. Per aquest motiu ha dit que l’1-O va ser una gran mobilització política malgrat la repressió, però que el referèndum acordat sempre va ser la primera demanda a Madrid. ‘Nosaltres no direm mai que no a un referèndum’, ha conclòs.
Sobre una possible retirada de suport al govern espanyol, Puigdemont ha reiterat que no té cap mena de responsabilitat en el grup parlamentari del PDECat al congrés.
Invitacions internacionals
El president ha explicat que dissabte al matí agafarà un avió cap a Brussel·les amb la seva família. ‘M’emportaré totes les coses que he anat acumulant aquí i quatre mesos que han marcat la meva vida’, ha dit. Segons Pugidemont, una volta instal·lat a la capital europea, el seu projecte serà activar el Consell de la República i continuar internacionalitzant la causa catalana i la injustícia dels presos polítics.
Sobre això últim, el president ha revelat que té invitacions d’Alemanya i de més països europeus. A més, ha explicat que durant la seva estada al país teutònic s’ha trobat amb us quants polítics d’allí. Segons el president, algunes reunions no s’han fet públiques per voluntat expressa dels representants alemanys. Tot i això, ha destacat com estan interessats a conèixer de primera mà la situació del Principat.
‘No tenim el suport de cap estat, ras i curt’, ha assegurat el president. Tanmateix, ha argumentat que la UE va molt més enllà dels estats i que molts ciutadans van fer costat al Principat quan van veure la repressió de l’estat espanyol l’1-O.
Recurs contra la suspensió com a diputat
L’advocat del president, Jaume Alonso-Cuevillas, ha anunciat que ha presentat un recurs contra la suspensió de Pugidemont com a diputat perquè és ‘il·legal’. Segons el lletrat, la suspensió, la d’aprovar el parlament i no el jutge. A més, acusa Llarena d’haver fet ús d’una norma legal només aplicable en casos de terrorisme.
Alonso-Cuevillas també ha recordat que la resolució del jutge encara no és ferma perquè els consellers Serret i Comín poden presentar-hi un recurs. I finalment també ha argumentat que la suspensió és aplicable en situació de presó de l’afectat. ‘Com poden veure el senyor Puigdemont no és empresonat’, ha afegit.
Sobre la decisió de Llarena, el president ha dit: ‘És molt paradoxal que un diputat suspès pugui votar i no cobri per fer-ho. Tant en l’àmbit polític com jurídic allò que toca el jutge Llarena es converteix en un gran galimaties.’