Puigdemont a Perpinyà: últim tango o més mambo?

  • «Les eleccions municipals de Perpinyà són a tocar i és molt simptomàtic que tots els partits polítics s'hagin apuntat al mambo i hagin volgut trobar-se amb Puigdemont. Això té ser una estrella del rock»

Martí Estruch Axmacher
02.03.2020 - 21:50
VilaWeb

Aquest cap de setmana, milers de catalans hem viatjat nord enllà per travessar una frontera cada cop més permeable però encara efectiva, i trobar-hi una llibertat que a l’estat espanyol només és teòrica: la dels eurodiputats exiliats. Spain is different i es veu que Europa i la immunitat dels membres del Parlament Europeu comencen als Pirineus.

Per a bé i per a mal, però, la frontera encara és efectiva: l’utilitza la policia espanyola per fer controls absolutament injustificats i injustificables, en un nou exemple evident i escandalós de discriminació ideològica, i l’utilitzen Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín com a tallafoc. A un costat se’ls considera uns sediciosos fugats i empresonables i a l’altre, excel·lentíssims eurodiputats que són rebuts com estrelles del rock, tal com va titular el diari belga Le Soir.

Travessar la frontera. Tornar-la a travessar. També ho van fer el gener de 1939, en condicions duríssimes, milers de republicans, fugint del fosc feixisme. ‘Cada carro és una família que se’n va, i cada filera de carros, un poble que es buida’, escrivia Antoni Rovira i Virgili. A començament dels setanta ja hi pujaven autocars organitzats, com ara, fugint de la fosca censura, per veure les pel·lícules prohibides pel franquisme o comprar-hi llibres. Dues hores amb L’últim tango a París al Cinéma Castillet i setmanes amb Marlon Brando i Maria Schneider a la retina.

Vuitanta anys més tard, sant tornem-hi, per defensar la república i retrobar-nos amb el president legítim i els exiliats. Un acte festiu i multitudinari que va mobilitzar 200.000 persones que, si tenien carnet de partit, el van deixar a casa. Persones que creuen que mobilització i diàleg van units i es retroalimenten, com ho fan l’exili i la presó. És cert que molts dels assistents són escèptics respecte de les intencions negociadores dels qui seuen a un costat de la taula de diàleg, i d’aquí, alguns dels xiulets que es van sentir, que certament no anaven adreçats a Oriol Junqueras.

Uns xiulets que es van convertir en aplaudiments quan Clara Ponsatí va alertar: ‘No ens deixem entabanar per fotografies de taules i diàlegs d’enganyifa que només busquen fer guanyar temps a Pedro Sánchez. Ens hem de preparar, ens cal preparar el pròxim embat per la ruptura, per alliberar-nos de l’estat espanyol des de les institucions i des del carrer.’

També es van perdre oportunitats, dissabte, a Perpinyà. Els partits independentistes van deixar passar l’ocasió, una més, d’aparèixer junts, si no units, sobre l’escenari. Haurien demostrat que, en moments com l’actual i ocasions com aquesta, les desavinences per raons electoralistes cal deixar-les de banda. Marta Rovira ho explicava molt bé en el vídeo que es va projectar. I oportunitat perduda immensa per part del govern espanyol, és clar: digues que acceptaràs un acte així a Girona o Barcelona i el teu crèdit democràtic pujarà de manera automàtica.

Malgrat les oportunitats perdudes, l’acte va ser un èxit. Per molts motius, entre els quals aquests dos. Primer: perquè va tornar a mostrar al país, i al país veí, i al món sencer, la força de la gent. Aquesta força que Jordi Borràs retrata tan bé en el seu darrer llibre i que, des de fa anys, és la peça més valuosa del moviment independentista. I segon: perquè mentre mirem d’eixamplar la base, eixamplem el país. Alguns catalans del sud hi pujaven per primera vegada. Mai no és tard! I entre els assistents a l’acte hi havia molts nord-catalans, òbviament, i fins i tot gent que parlava francès i duia una estelada al coll.

En parlàvem amb Martí Majoral, de l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), mentre repartia exemplars de la revista infantil Mil Dimonis a la fira d’entitats que es va fer en acabar l’acte. En Martí m’explicava que per a les organitzacions que piquen pedra cada dia a Catalunya Nord, aquest és un acte històric que es recordarà durant molts anys. Que per a una ciutat de 120.000 habitants, bellugar 10.000 persones és moltíssim i més de 30.000, una bogeria. I que sentir com el peixater de Sant Feliu o el que li ven verdures a la cantonada parlen de Puigdemont no té preu.

Les eleccions municipals de Perpinyà són a tocar i és molt simptomàtic que tots els partits polítics s’hagin apuntat al mambo i hagin volgut trobar-se amb Puigdemont. Això té ser una estrella del rock.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor