28.01.2016 - 11:26
El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha admès en una entrevista a RNE que l’estat ‘no promourà cap impugnació’ contra la presa de possessió del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, malgrat que havia demanat informes jurídics per determinar si la formula utilitzada –on no es va citar el rei d’Espanya ni la constitució- s’ajustava a la llei. Segons el ministre, un cop rebut l’estudi jurídic l’executiu espanyol no veu possibilitats d’impulsar una impugnació perquè –malgrat que la llei electoral obliga tots els electes a jurar o prometre fidelitat a la constitució- el president ja va ho va fer quan va prendre possessió del seu escó al Parlament de Catalunya com a diputat de Junts pel Sí.
A més ha recordat que ni l’estatut de Catalunya ni les lleis catalanes obliguen a fer aquesta promesa de fidelitat a la constitució al president de la Generalitat, tal com explicava a VilaWeb el professor de Dret Constitucional, Marcel Mateu. ‘Per tant, en aquest context, la decisió final que ha adoptat el govern és la de no promoure cap impugnació’ perquè ‘malgrat que les costums estan associades a que es faci aquest jurament de fidelitat, si baixes al plànol purament de la legalitat no hi ha una llei autonòmica catalana que l’obligui i per tant concloem que no hi ha hagut una infracció legal’.
En canvi, Catalá ha destacat les impugnacions de l’estat al Tribunal Constitucional contra la creació de la conselleria d’Exteriors de la Generalitat i la de la comissió d’estudi del procés constituent, dues accions, ha afirmat, que demostren que ‘no hi ha paràlisi’ per part de l’executiu espanyol a l’hora de combatre el procés.
‘L’estat de dret mai no està en funcions, està perfectament operatiu, i quan una comunitat autònoma decideix crear una conselleria d’Exteriors per a la que no té competències’ l’estat ho impugna, ha dit.
Segons Català, és ‘sorprenent’ que la Generalitat destini ‘recursos dels impostos dels ciutadans’ a la creació d’una conselleria d’Exteriors, ‘que és una competència de l’Estat i no de la Generalitat’, ‘en comptes’ de ‘dedicar-se a l’Educació, la Sanitat o el transport’.
El ministre també ha apuntat que el recurs contra la comissió d’estudi del procés constituent té com a objectiu impedir que el debat generi documents que ‘donin suport a un procés per a la independència’.