Puigdemont no assistirà a la conferència de presidents: ‘Seria un comportament fallit de l’autonomisme més ranci’

  • PSC i C’s retreuen al president de la Generalitat que no assisteixi a la conferència de presidents autonòmics per obrir la negociació

VilaWeb

ACN

09.11.2016 - 16:45

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que abans de convocar una conferència de presidents autonòmics el govern de Rajoy hauria de complir amb el sistema de finançament caducat des de fa tres anys. I ha argumentat que no assistirà a la trobada perquè així li recomana ‘l’experiència’ i perquè a l’etapa post-autonomista ‘no encaixen els comportaments més clàssics i fallits de l’autonomisme més ranci’. Tant el president del PSC al Parlament, Miquel Iceta, com la presidenta del grup de C’sInés Arrimadas, han retret a Puigdemont que no vulgui participar en la reunió amb altres presidents autonòmics per abordar la reforma del finançament. Iceta li ha demanat que rectifiqui al·legant que forma part de les seves obligacions com a president i Arrimadas ha lamentat que el Govern no s’impliqui quan s’obre una etapa de diàleg i reformes a l’estat espanyol.

Puigdemont ha ironitzat que Iceta podria fer un màster de les relacions amb l’estat espanyol tenint en compte que les propostes del PSC ‘no han quedat ben parades’ dins del PSOE. I ha defensat que el Govern compleix amb les seves obligacions defensant els interessos dels catalans tot ensenyant a la cambra el document amb 46 demandes que ell mateix li va entregar al president del govern espanyol, Marino Rajoy. En aquest sentit, ha assegurat que per poder convocar una conferència de presidents hauria d’haver complert amb el model caducat.

I ha defensat la teoria del Govern de no implicar-se en la negociació del nou finançament. Una teoria que queda confirmada, segons Puigdemont, per les declaracions del president de GaliciaAlberto Núñez Feijóo, que ha dit que no acceptarà un model que satisfaci Catalunya. ‘Això sense participar-hi, imagini’s si hi participéssim activament’, li ha etzibat.

Iceta li ha recordat que és, per llei, el màxim representant ordinari de l’estat espanyol a Catalunya i que li correspon mantenir les relacions amb les autoritats estatals. El líder dels socialistes ha admès que el nou sistema de finançament hauria d’haver entrat en vigor el 2014 però ha rebutjat que el Govern s’inhibeixi per aquest incompliment. ‘Algú ha de parlar en nom de Catalunya i aquest és vostè, i si no se sent capaç deixi que ho faci un altre’, ha defensat per després demanar-li una rectificació.

Per la seva banda, Arrimadas ha conclòs que el Govern ‘vivia molt bé amb la majoria absoluta del PP’ i ha criticat que ara que hi ha una etapa de reformes no hi participin. ‘Vostès es queixaven amb raó a vegades de la falta de diàleg però ara que s’obre el diàleg, no hi van. Se’ls veu el llautó perquè molts catalans pensen que és un govern absent i inexistent’, ha afirmat per després afegir que C’s vol que els catalans continuïn liderant les reformes d’Espanya.

Puigdemont ha replicat Arrimadas posant en dubte ‘l’entusiasme’ del PP per les reformes, s’ha preguntat si l’estat espanyol té alguna proposta a fer més enllà del ‘simulacre’ i ha qüestionat la utilitat dels mecanismes multilaterals de negociació. ‘La unilateralitat que Catalunya sempre ha exigit no seria la millor manera?‘, ha afegit.

Referèndum el 2017 enfront de la judicialització
Coincidint amb el segon aniversari de la consulta del 9-N, Puigdemont ha lamentat que l’única resposta hagi estat judicial i perseguir els demòcrates que han fet ‘una cosa tan esotèrica’ com complir el mandat electoral. I davant d’aquesta situació ha plantejat el referèndum sobre la independència del 2017 com a resposta a la judicialització de la política i com ‘la millor manera’ de ser fidel al compromís de la gent i a l’encàrrec del Parlament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor