Puigdemont i Díaz es comprometen a “explorar totes les solucions democràtiques” després de tres hores de reunió

  • En la reunió, el dia abans de la conferència del president, també hi han assistit Toni Comín i Jaume Asens

VilaWeb

Redacció

04.09.2023 - 10:01
Actualització: 04.09.2023 - 16:28

La vice-presidenta espanyola i presidenta de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha reunit avui al Parlament Europeu amb el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín per a parlar sobre una possible investidura de Pedro Sánchez, on l’amnistia i l’autodeterminació són les demandes principals. Díaz ha dit que la trobada ha estat optimista i ha anunciat que hi haurà més reunions.

Totes dues parts han emès un comunicat conjunt en què apunten que la trobada ha permès establir una “relació normalitzada i estable” entre partits i en el qual coincideixen a dir que cal “explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític”. Heus ací el text acordat i difós públicament després de la reunió:

“La trobada entre el president Carles Puigdemont i Yolanda Díaz ha transcorregut amb normalitat i en un to cordial. La reunió ha estat fructífera i permet establir una relació normalitzada i estable entre ambdues formacions polítiques.

Compartim la profunda convicció que la política ha de fer-se des del diàleg i els principis democràtics. En aquest sentit, estem d’acord en explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític.

Compartim la profunda convicció que els problemes polítics han de tornar a la via política, per trobar solucions basades en el diàleg. La democràcia consisteix en el diàleg entre posicions diferents.”

En un piulet, el president Puigdemont diu que la trobada d’avui és part de la normalitat democràtica a la Unió Europea. “Dialogar i mantenir relacions polítiques entre formacions de diferents ideologies no hauria de ser cap sorpresa, ni cap excepcionalitat”, explica.

La reunió ha començat a les dotze, ha durat gairebé tres hores i també hi ha assistit l’advocat i ex-diputat Jaume Asens, que és l’encarregat de negociar una proposta de llei d’amnistia amb els partits independentistes. La trobada s’ha fet just un dia abans de la conferència que Puigdemont farà a Brussel·les.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Puigdemont va sortir al pas la setmana passada dels rumors i notícies que havien anat apareixent sobre una possible negociació dels termes d’una possible llei d’amnistia que permetés, bo i acordada, d’investir Pedro Sánchez com a president espanyol. El president va negar que hi hagués cap negociació sobre l’amnistia, que tan sols hi havia converses preliminars sobre què era allò de què s’hauria de negociar. I va anunciar que demà, dimarts, a les onze del matí, farà una conferència en un hotel de Brussel·les per a anunciar les demandes de Junts per a la negociació.

El govern espanyol i el PSOE s’han desmarcat de la reunió. Fonts de la presidència del govern espanyol apunten que Díaz s’ha reunit amb Puigdemont “en nom de Sumar, no del govern”, i per tant “no té res a veure ni amb el PSOE ni amb Moncloa”.  Precisament el president espanyol en funcions ha obert el curs polític en una conferència a l’Ateneo de Madrid. Pedro Sánchez ha dit que un dels objectius de la pròxima legislatura és el de “continuar avançant la solució de la greu fractura que vam heretar a Catalunya” mitjançant una aposta pel “diàleg i la concòrdia”.

La seva proposta per a Catalunya, ha dit, ha estat “plenament constitucional” i “ha funcionat” perquè Catalunya “està infinitament millor que fa una dècada”. Ara, segons Sánchez, “arriba el moment de ser coherents” i “seguir avançant en aquest propòsit per la convivència”. “És el moment de la política, de passar pàgina, d’aprendre dels errors i mirar a un futur en convivència”, ha dit. Ha evitat, però, de parlar sobre l’amnistia.

Els comuns sí que han reivindicat la reunió: “S’ha d’obrir el procés de diàleg per veure on som capaços d’arribar”. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assenyalat que “no es pot governar un país anant en contra de la realitat d’aquest mateix país”. Ha dit que el seu espai treballa per un govern progressista i que en la negociació per aconseguir-ho no demanen a ningú que renunciï als seus objectius polítics. “Estem a l’inici d’unes converses i tothom posa sobre la taula quines són les seves voluntats”, ha afegit. A més, ha evitat de fer “cap recomanació” al PSOE, amb qui confien que actuï amb la “màxima responsabilitat”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor