Puigdemont i Comín activen la fase final de l’estratègia per a tenir la immunitat

  • Compareixen avui al tribunal de Brussel·les juntament amb Lluís Puig en la vista sobre la petició d'euroordre per part de la justícia espanyola

VilaWeb

Text

Josep Nualart Casulleras

16.12.2019 - 12:00
Actualització: 16.12.2019 - 16:16

La defensa del president Carles Puigdemont i dels consellers Toni Comín i Lluís Puig ha plantejat al tribunal de Brussel·les que ha de decidir sobre la petició d’extradició contra ells que ha fet la justícia espanyola la impossibilitat de resoldre-ho avui. I el tribunal els ho ha acceptat, i ha situat la pròxima vista per a decidir sobre l’euroordre el 3 de febrer vinent. Perquè hi ha un dubte fonamental que ho impedeix, en el cas de Puigdemont i Comín: la immunitat. I el jutge belga espera que aquell dia aquesta qüestió estigui aclarida.

Perquè si efectivament la tenen com a diputats del Parlament Europeu, l’euroordre contra ells hauria de decaure, i el Tribunal Suprem espanyol hauria de començar un nou procediment demanant a l’eurocambra mitjançant un suplicatori el permís per a tramitar una quarta euroordre contra ells. A aquest moment encara no hi hem arribat, perquè la qüestió de la immunitat és ara mateix del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg. Per això els advocats dels exiliats volien demanar al jutge belga que formulés una qüestió prejudicial al TJUE sobre si disposaven d’immunitat. Però el jutge ha decidit esperar, ajornar la vista fins que el procediment al Tribunal de Luxemburg sobre aquesta qüestió no hagi quedat resolt.

És clar que tots tenen ben present que aquest dijous el Tribunal de Luxemburg prendrà una decisió sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. I que el tribunal de Brussel·les esperi a saber quina és aquesta resposta per a presentar la qüestió prejudicial sobre la immunitat de Puigdemont i Comín, per a poder afinar precisament aquesta pregunta, per a poder saber amb detall en el cas del president i el conseller exiliats quina és la seva situació.

El Tribunal de Luxemburg fixarà posició sobre Puigdemont i Comín o bé en la resposta que doni sobre Junqueras (cosa poc probable, perquè segurament es cenyirà al cas del vice-president empresonat), o bé en la resposta que doni a la qüestió prejudicial que li pugui presentar el tribunal de Brussel·les o bé quan resolgui els recursos que la defensa dels eurodiputats exiliats van presentar a aquest mateix tribunal el mes de juliol proppassat i que encara són en fase de tràmit.

I quan el TJUE hagi fixat el criteri sobre la seva immunitat com a eurodiputats, hauran de ser unes altres instàncies judicials o organismes que hauran d’executar les decisions d’acord amb aquest criteri. És a dir, si el TJUE decideix que a Puigdemont i Comín se’ls ha de reconèixer la condició d’eurodiputats, haurà de ser el Parlament Europeu que activi els tràmits necessaris per a fer-ho possible. Així s’hi va comprometre el president de la cambra, el socialista italià David Sassoli, que en una carta enviada avui al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha dit que estava pendent del que determini el TJUE aquest dijous.

A més, la defensa ha demanat al Parlament Europeu que Puigdemont i Comín puguin ocupar els seus escons, si el TJUE avala aquest dijous en la sentència sobre Junqueras el criteri de l’advocat general de la UE segons el qual tots ells haurien de ser eurodiputats i tenir immunitat. És una petició que demanen a Sassoli mentre no es resolen els seus expedients a Luxemburg, en el cas que en la sentència de dijous el criteri del tribunal europeu quedi clar.

De la mateixa manera, i situant-nos en aquest supòsit de reconeixement de la immunitat, el tribunal de Brussel·les haurà de deixar sense efecte l’euroordre per a Puigdemont i Comín. I mentre això no passi, la petició d’extradició quedarà en suspens. Caldrà veure quina és la situació del conseller Lluís Puig, perquè ell no fou elegit eurodiputat. El jutge belga podria també deixar en suspens el procediment d’euroordre contra ell per no escindir el seu expedient de malversació del de Puigdemont i de Comín. És probable, doncs, que si avui s’ajorna la decisió sobre l’euroordre s’ajorni també per a Puig. Una altra cosa és, en el cas que decaigui la de Puigdemont i Comín, què passaria amb ell. Probablement el procediment judicial sobre l’extradició continuaria endavant i la justícia belga hauria de decidir si procedeix el lliurament a les autoritats espanyoles.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor