21.11.2018 - 15:38
|
Actualització: 21.11.2018 - 15:48
El president Carles Puigdemont i l’artista dissident xinès Ai Weiwei han denunciat des de Brussel·les la doble vara de mesurar d’Europa amb la situació a Catalunya. Weiwei ha confessat estar ‘sorprès’ amb la reacció i l’actitud a Europa ‘en general’. ‘No pot haver-hi dobles estàndards quan es tracta de drets humans’, ha assegurat en una conversa amb Puigdemont organitzada per la Fundació Cinema per la Pau. Per la seva banda, el president ha advertit que la doble vara és ‘un dels perills per a la democràcia europea’ i ha parlat d’un ‘risc real’. Durant prop d’una hora i mitja, tots dos han compartit la seva experiència personal i han coincidit que la llibertat no es pot donar per ‘garantida’ a la Unió Europea.
‘Erròniament ens pensem que Europa garanteix certs valors, però no és així, cal defensar-los’, ha afegit el reconegut dissident xinès.
‘Sobre la crisi catalana, l’actitud de l’estat espanyol és clarament autoritària’, ha assenyalat el líder de JxCat, que s’ha preguntat: ‘No és autoritari posar dissidents polítics en presó preventiva durant més d’un any només per organitzar un referèndum?’. Responent-se a ell mateix, Puigdemont ha admès que no és ‘còmode’ haver de ‘lluitar’ en aquest marc si bé ha destacat que és la seva ‘obligació’. ‘La llibertat no està garantida, has de lluitar per ella’, ha afegit.
Encara sobre la doble vara d’Europa, Puigdemont ha fet referència a la sentència d’Estrasburg publicada dimarts, que condemna Turquia per tenir en presó preventiva de forma injustificada l’exlíder i diputat d’un partit pro kurd i que alguns consideren que pot ser un ‘precedent’ pel cas català pels paral·lelismes. ‘Veurem dobles estàndards? És un risc real’, ha avisat el líder de JxCat.
També ha parlat, però, dels ‘problemes’ a Espanya. Concretament, s’ha referit a la renúncia del jutge Marchena a presidir el CGPJ així com a l’incompliment de l’Estat amb les recomanacions del Consell d’Europa per prevenir la corrupció entre jutges i fiscals, entre altres. ‘Hi ha problemes de separació de poders a Espanya i són mals dies per defensar-la’, ha afirmat.
Estat de dret i referèndum
Preguntats pel moderador, el periodista de ‘Politico’ Ryan Heath, pel respecte de l’estat de dret -un dels missatges més repetits des de les institucions europees-, Puigdemont ha admès que és ‘la base del sistema democràtic’. Amb tot, ha recordat que no s’ha ‘d’oblidar’ que una altra de les bases de la democràcia és ‘la voluntat del poble’.
El president ha indicat, en aquest sentit, que durant l’any passat les autoritats espanyoles ‘han tingut l’oportunitat de mostrar la seva proposta per resoldre la crisi catalana’. ‘L’únic que hem vist és més repressió i una actitud negativa’, ha lamentat. Mentre no hi hagi ‘un president espanyol per a Catalunya’, ha dit, a la taula hi haurà un únic projecte: ‘convertir-se en un estat independent’.
Al seu torn, Weiwei ha explicat que ell no es posiciona ni a favor ni en contra de la independència de Catalunya. ‘Sí a favor que els ciutadans europeus puguin exercir els seus drets, és perfectament legítim en el segle XXI’, ha dit destacant que el que va seguir el referèndum de l’1-O va ser ‘força xocant’.
Presos polítics i exiliats
Txell Bonet i Valtònyc han estat les dues úniques persones del públic que han pogut interpel·lar Puigdemont i Weiwei al final de la conversa.
A Bonet, el dissident xinès ha respost sobre la situació de Cuixart que ‘tot té un sentit’ i que ‘encara que siguin poques les persones que defensin els drets essencials, el que defensen pot beneficiar a tothom’. ‘Estic molt agraït pel que heu estat fent’, ha dit a la parella de Cuixart.
En resposta al raper mallorquí, Weiwei ha assegurat que un raper xinès en la seva situació a la Xina s’hauria trobat en una situació similar i tindria prohibit actuar. En una línia similar, Puigdemont també ha agraït tant a Valtònyc com a Txell Bonet la seva lluita. ‘No es tracta d’independència, es tracta de democràcia i llibertat’, ha expressat.
Relació Puigdemont i Ai Weiwei
Puigdemont i Ai Weiwei es van conèixer a Berlín mentre el líder de JxCat esperava la resolució del seu cas d’extradició. La trobada a la capital belga ha estat organitzada per la Fundació Cinema per la Pau. Amb seu a Berlín, la fundació sense ànim de lucre té com a objectiu ‘promoure el canvi a través del cinema’ davant la ‘injustícia’. Un dels artistes i activistes a qui la fundació dona suport explícit és precisament Ai Wewei, que està establert a Alemanya des que les autoritats xineses van retornar-li el passaport.
Precisament recordant els seus dies a la presó de Neumunster, Puigdemont ha assegurat que en les seves primeres hores tancat va decidir ‘no rendir-se’. ‘Vaig transformar el meu temps a la presó en una eina per la nostra lluita’, ha dit. Ara, des de Bèlgica, ha explicat que la seva ‘norma’ és que cada dia quan s’aixeca es diu a ell mateix que serà el seu ‘últim dia d’exili’. ‘No és realista, però em permet seguir lluitant acceptar que la meva situació no és definitiva’, ha conclòs.
A l’acte d’aquest dimecres hi han assistit prop d’un centenar de persones, entre els quals la delegada del Govern davant la UE, Meritxell Serret, l’exconseller Toni Comín, Txell Bonet o Valtònyc. També hi han acudit alguns eurodiputats, com ara Ivo Vajgl, portaveu de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, Ramon Tremosa o Jordi Solé.