Puigdemont explica a Politico el seu retorn: “Vaig exercir el meu dret de resistir l’opressió”

VilaWeb

Redacció

16.08.2024 - 10:17
Actualització: 16.08.2024 - 12:43

El president Carles Puigdemont ha publicat un article a Politico, una de les publicacions més influents a Brussel·les, en què explica la seva tornada a Barcelona després de set anys d’exili. “El risc de ser enviat a una presó espanyola durant anys era extremadament alt. Tanmateix, vaig decidir de tornar”, escriu el dirigent, que confirma que va arribar a Barcelona la tarda del 6 d’agost, dos dies abans de la investidura de Salvador Illa.

“Dos dies després, vaig poder travessar uns quants carrers i arribar a l’escenari sense ser detingut. Vaig poder parlar davant la multitud a cara descoberta, a pocs metres de la seu del TSJC i del Parlament de Catalunya”, continua Puigdemont, que diu que volia entrar a la cambra, però el cordó dels Mossos d’Esquadra ho feia impossible: “Si ho hagués intentat, hauria estat equivalent a lliurar-se a les autoritats judicials.”

“No vaig tornar a Catalunya per ser detingut. Vaig tornar per exercir el dret de resistir l’opressió. Quan el jutge rebutja d’aplicar una llei democràtica –la llei d’amnistia–, això és una forma d’opressió que cap demòcrata no hauria de tolerar”, afegeix el dirigent, que reitera que el retorn va representar un gran risc personal, però que va valdre la pena per a denunciar la politització de la justícia espanyola, especialment del Tribunal Suprem. En aquest sentit, acusa els jutges d’haver comès un cop d’estat híbrid amb la no-aplicació de l’amnistia.

“Per tant, per mantenir-me lliure, vaig haver d’activar el pla alternatiu que havia preparat, és a dir, parlar a l’acte, eludir la detenció il·legal i sortir de l’estat espanyol. No va ser fàcil. La policia va generar caos arreu de Catalunya mentre intentava de detenir-me”, afirma Puigdemont sobre l’operació Gàbia, que recorda que l’últim cop que s’havia activat va ser durant els atemptats del 17-A.

“La meva exfiltració va tenir èxit. No hi va haver necessitat d’amagar-se al maleter d’un cotxe, com diuen que vaig fer. Em vaig asseure al darrere d’un vehicle privat i em van conduir a través de la frontera entre la Catalunya Sud i la Catalunya Nord, que és administrativament territori francès. Ara espero que algun dia la justícia torni als tribunals espanyols, i els jutges respectin una llei aprovada pel parlament, per poder tornar a casa definitivament”, conclou.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor