Puigdemont esquiva el boicot espanyol i explica el procés a Jimmy Carter als EUA

  • Explica el procés en la reunió a Atlanta de l'organització de resolució de confictes que dirigeix l'ex-president dels EUA i Nobel de la Pau

VilaWeb

Redacció

07.04.2017 - 14:42
Actualització: 07.04.2017 - 17:53

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha reunit durant vint-i-cinc minuts amb l’ex-president dels Estats Units i premi Nobel de la Pau Jimmy Carter per a explicar-li el procés independentista català. Ho fa a Atlanta, en un viatge llampec i no anunciat per a esquivar les previsibles traves de la diplomàcia espanyola.

Just abans de la reunió, en declaracions a TV3, ha dit: ‘En diverses converses, no només avui, sinó en anteriors, la necessitat que aquesta mena de conflictes que són polítics requereixin del coneixement de la mediació emergeix sempre. I això ho diu moltíssima gent que intenta entendre perquè una petició tan i tan acreditada pel poble de Catalunya, que es pot compartir o no, però el que es evident es que es una petició molt fonamentada no es pot resoldre per la via democràtica, no té una atenció política i democràtica per part de l’estat espanyol’.

Abans d’aquesta reunió, Puigdemont ha explicat la situació política a Catalunya en el prestigiós Centre Carter, que dirigeix l’ex-president dels Estats Units i premi Nobel de la Pau. Segons que han informat fonts de Presidència a VilaWeb, ho ha fet  en l’assemblea anual d’ambaixadors d’aquesta nit passada. Aquesta organització internacional treballa en la mediació de conflictes arreu del món i en la supervisió de processos electorals.

Puigdemont ha intervingut en el decurs de la reunió dels ambaixadors que té el Centre Carter, i hi ha explicat la situació del procés cap a la independència de Catalunya i la voluntat del govern de convocar un referèndum el mes de setembre. El president català ha exposat els problemes que té el govern pel fet que el govern espanyol no s’avingui a negociar un referèndum acordat i per la pressió judicial contra els impulsors del referèndum.

El govern no demana la mediació del Centre Carter, sinó que es limita a explicar quina és la situació actual i els entrebancs que posa el govern espanyol a la possibilitat que el poble català pugui votar en referèndum. Serà aquesta organització amb un gran prestigi internacional en la resolució de conflictes que dedicidrà el grau d’implicació que vulgui tenir.

Puigdemont ha estat convidat personalment per Ambler Moss, membre del Consell Consultiu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), a assistir a la trobada anual del Cercle d’Ambaixadors del Carter Center. Moss va ser ambaixador dels Estats Units al Panamà (1978-1982) i vicecònsol dels Estats Units a Barcelona (1964-1966) i actualment és membre del Cercle d’Ambaixadors del Carter Center.

La internacionalizació del procés català fa passos significatius aquesta setmana. Aquest cap de setmana mateix dos destacats congressistes dels Estats Units, un de republicà i un altre de demòcrata, visitaran Barcelona i es reuniran amb Puigdemont, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i amb la batllessa de Barcelona, Ada Colau, per conèixer de més a prop la situació política en relació amb el procés independentista català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor