Puigdemont destaca que el cinema de Costa-Gavras ajuda a “desemmascarar” abusos dels Estats

  • El cineasta, XXIX Premi Internacional de Catalunya, diu que el cinema només pot ser "dissident"

VilaWeb
Redacció
17.07.2017 - 20:25

El cineasta, XXIX Premi Internacional de Catalunya, diu que el cinema només pot ser “dissident”

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lliurat aquest dilluns el XXIX Premi Internacional Catalunya al cineasta grec Konstatinos Costa-Gavras en una cerimònia al Palau de la Generalitat, on ha afirmat que el cinema del guardonat ajuda a “desemmascarar” els abusos dels Estats.

“El cinema de Costa-Gavras ens és molt útil perquè des del nostre propi terreny, el de la llibertat d’expressió, creació, cultura i compromís social i polític, és des del terreny propi que podem desemmascarar les farses que s’amaguen i justifiquen després dels abusos dels Estats i dels sistemes que els emparen”, ha dit Puigdemont, justificant la concessió del premi al grec.

Ha destacat la mirada crítica i compromesa del cineasta, i la seva veu sobre “totalitarismes i de l’abús de l’Estat i de la mal invocada raó d’Estat per justificar assassinats, tortures, farses judicials, cops d’estat i regressions de llibertat”.

“Ningú que sàpiga com va el món avui pot dir que això és cosa del passat o que només passa a països en vies de desenvolupament”, ha dit Puigdemont, que considera que el present també té, més prop de l’imaginable, conductes pròpies de règims totalitaris que han refinat la seva perversió per ser més eficaces.

ESTATS QUE “ES BURLEN” DE LES LLIBERTATS

Ha assenyalat que populismes i totalitarismes disfressats, manipulacions i enganys acompanyen sovint “amb massa indolència la manera com molts Estats tècnicament democràtics es burlen de les llibertats”.

“Només cal veure com alguns d’aquests Estats aconsegueixen, sense immutar-se per exemple, tancar les portes al drama humà que viu el Mediterrani”, ha dit, i mentre moren milers de persones, aquests estats prediquen en conferències el seu compromís per evitar el que, de fet, amb la seva actitud no paren de permetre.

“EXPLICAR EL MÓN”

El premiat ha recordat que França li va donar la possibilitat de “arribar on semblava impossible”, però que va viure la seva primera experiència com a ajudant de direcció a Espanya, descobrint llavors una societat sota un règim dictatorial.

D’Espanya ha recordat el seu coneixement de Jorge Semprún i que el primer llibre sobre les seves pel·lícules va arribar de la mà d’Esteve Riambau –actual director de la Filmoteca de Catalunya–, així com el seu seguiment de l’elevació de la Sagrada Família i les seves constants visites a la Fundació Antoni Tàpies, i ha desvetllat que durant la preparació de la seva cinta ‘Missing’ anava a rodar a Barcelona davant la presència de dictadures a Amèrica Llatina, però l’esclat del 23-F va desplaçar el rodatge a Mèxic: “Encara em sap greu”.

Costa-Gavras ha criticat el creixement erràtic de la Unió Europea basat en el mercantilisme, i ha dit que el poder polític va intentar controlar de seguida la indústria del cinema per imposar la seva ideologia: “Els homes de negocis s’han convertit en productors cinematogràfics”, decidint que les pel·lícules només podien ser un divertiment.

Ha lamentat que les grans empreses com Netflix, Amazon i Google tenen total llibertat per controlar la producció i distribució de les obres audiovisuals “per imposar les seves creences culturals”, i l’única sortida és la revolució i un rebuig al fet que es tracti la cultura com una mercaderia.

“Les imatges han modificat els prejudicis i són les que poden conduir a la comprensió i a la pau”, ha agregat, i ha dit que el cinema només pot ser un dissident i una dolça subversió contra les normes establertes i les idees preconcebudes.

L’acte ha comptat amb la presència del delegat del Premi Internacional Catalunya, Xavier Rubert de Ventós, i el membre del jurat i sociòleg nord-americà Richar Sennet, que ha glossat al guardonat destacant que es tracta d’un creador “que apel·la a la intel·ligència” sense caure en la propaganda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor