Puigdemont demana des de l’eurocambra que es doti als estats d’eines per detectar euroordres motivades políticament

  • Un informe d'un comitè del parlament parla del perill de les alertes de detenció polítiques

VilaWeb

Redacció

07.02.2022 - 19:30

El president de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha demanat des del Parlament Europeu que es doti als òrgans judicials i policials dels estats d’eines per poder fer front a casos d’ordres de detenció europees o internacionals motivades políticament. El Comitè de Llibertats de l’eurocambra ha presentat un informe amb relació a les notificacions de l’Interpol conegudes com a vermelles, i que requereixen la detenció per a l’extradició. El document parla del problema greu que suposa l’augment d’aquestes notificacions, i del perill per als ciutadans que poden ser part d’un procés motivat políticament des de règims autoritaris o poc democràtics.

Puigdemont ha argumentat que les recomanacions que es plantegen sobre les ‘red alerts’ o alertes vermelles es podrien aplicar tant a la Interpol –que gestiona les ordres internacionals- com a l’Europol –que rep la dels estats membres de la UE. “És important que els raonaments de l’in-forme siguin ben coneguts pels òrgans judicials dels estats membres”, ha dit Puigdemont, que ha demanat que el Parlament actuï per dotar-los “d’eines, dades i informació per resoldre casos motivats políticament que podrien aparèixer en les seves jurisdiccions”.

“També volem suggerir que l’estudi sigui distribuït entre les diverses organitzacions policials dels estats membres per generar l’atenció entre les forces policials de l’existència d’aquest tipus de casos motivats políticament”, ha afegit Puigdemont, que a Sardenya va ser detingut i empresonat temporalment per, precisament, una ‘red alert’ de l’aeroport.

Les conclusions presentades formen part d’un informe intern de l’eurocambra, elaborat per un grup d’experts i relatives a les notificacions vermelles de l’Interpol i les seves possibilitats dins el marc legislatiu de la UE.

D’altra banda, l’Eurocambra també ha debatut el document que prepara el Parlament Europeu sobre l’informe de la Comissió Europea amb relació a l’Estat de Dret del 2021. Segons Puigdemont, l’informe de la Comissió no és independent: “Un informe sobre el respecte a l’estat de dret en els estats membres no pot estar redactat per comissaris nomenats pels mateixos estats membres”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor