Puigdemont defensa el canvi democràtic de les fronteres del món en un article a The New York Times

  • Adverteix que Espanya estableix un precedent perillós en l'utilització de la violència institucional contra les minories nacionals

VilaWeb

Redacció

03.12.2019 - 22:56

El president Carles Puigdemont ha publicat un article al diari nord-americà The New York Times en què defensa la possibilitat de redefinir les fronteres imposades per tractats colonials i guerres del passat de manera democràtica. ‘Els ciutadans haurien d’estar al capdavant per redefinir les fronteres del nostre món’, diu Puigdemont, que reivindica que la democràcia liberal florirà arreu del món si els estats que obtinguin la independència amb mitjans no-violents i democràtics obren camí.

‘A mesura que aquests conflictes s’incrementen i s’intensifiquen, és important recordar que moltes de les fronteres en què lluitàvem no van ser justes ni democràtiques’, afirma Puigdemont, parlant de diversos conflictes que afecten el món. També cita una entrevista de l’economista Xavier Sala-i-Martin del 2018 en què afirmava que no s’entendria des de fora del planeta que les societats no es governessin basant-se en un sistema democràtic de lleis i vot popular, no pas amb fronteres resultat de tractats colonials i de guerres passades.

Puigdemont recorda que Catalunya va fer un referèndum d’independència el 2017 i la violència exercida pels cossos policíacs espanyols contra la població, a més de la negativa del govern espanyol a dialogar amb la Generalitat i de la repressió exercida contra l’independentisme, amb l’exili i les condemnes contra els presos polítics. ‘Mai vaig pensar que situarien la unitat per sobre de la democràcia o els drets humans, sobretot ara que Espanya es troba a la Unió Europea’, diu.

També adverteix que Espanya estableix un precedent que pot provocar problemes territorials arreu del món, donant per bona la violència institucional contra les minories nacionals. En aquest sentit, reivindica el dret de superar les fronteres imposades per la història i la possibilitat que existeixin estats petits i pròspers, com ara Dinamarca, amb una gran qualitat democràtica. En aquest sentit, reivindica els exemples dels referèndums acordats al Quebec i Escòcia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem