08.12.2016 - 11:56
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha començat a convocar els membres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir el 23 de desembre per teixir un consens polític i social al voltant de l’organització del referèndum. Segons han explicat fonts de la Presidència a l’ACN, la cimera es farà al Parlament un cop els pressupostos hagin superat el debat a la totalitat. El president posa data a la trobada després de constatar que les insistents crides al diàleg del govern espanyol no s’han materialitzat. Aquestes mateixes fonts insisteixen que es manté la voluntat de pactar un referèndum però que, alhora, comencen els preparatius per poder-lo celebrar igualment encara que no s’acordi amb l’estat.
La cimera del referèndum és un compromís aprovat amb la CUP en el debat de política general del Parlament. La cambra catalana també va aprovar una altra resolució, amb els vots a favor de CSQP, que aposta per intentar un referèndum pactat amb l’estat.
Puigdemont convoca partits, entitats i organitzacions socioeconòmiques integrants al Pacte Nacional pel Dret a Decidir per abordar la preparació del referèndum previst per la tardor de l’any que ve. El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, presidiran la trobada que es farà al Parlament just després que el Parlament doni llum verda a la tramitació dels comptes en el ple que comença el 21 de desembre.
La convocatòria de la cimera s’emmarca en el full de ruta de “referèndum o referèndum” marcat pel president de la Generalitat i en compliment de les resolucions aprovades al debat de política general de l’octubre. El Parlament va aprovar llavors dues resolucions sobre el referèndum: JxSí i CSQP van acordar una resolució que aposta per un referèndum pactat i JxSí i la CUP en van aprovar una altra que estableix fer el referèndum encara que no hi hagi acord amb l’estat i preveu, entre d’altres, celebrar una cimera per preparar-lo.
L’última reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir es va celebrar el 7 de novembre del 2014, a les portes de la consulta del 9-N, per abordar com es tirava endavant després que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la consulta. En aquesta reunió hi van assistir representants de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, així com entitats nascudes al voltant del socialisme. En l’àmbit de les entitats hi havia l’ANC, Òmnium i Súmate i representants de les patronals i sindicats com CECOT, FEPIME, PIMEC, el Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, CCOO, UGT, USOC, Unió de Pagesos i ASAJA, entre d’altres.