16.02.2024 - 16:50
|
Actualització: 16.02.2024 - 17:39
El president i eurodiputat Carles Puigdemont, i l’eurodiputat Toni Comín han demanat al comissari de Justícia, Didier Reynders, que investigui el cas del raper empresonat Pablo Hasel. En una carta publicada a Twitter, els eurodiputats avisen a Brussel·les de les “flagrants i criminals” acusacions de la justícia espanyola contra el cantant lleidatà, i també contra els centenars de persones que van sortir a protestar pel seu empresonament, moltes de les quals “encara tenen causes obertes”. Avui fa tres anys de l’empresonament de Hasel, que és, segons que recull el mateix comunicat, “l’únic músic empresonat” de tota la Unió Europea.
📑 Carta del president @KRLS i @toni_comin al Comissari de Justícia, @dreynders, demanant que investiguin el cas de @PabloHasel i els centenars de persones que, per sortir a protestar pel seu empresonament, continuen perseguides pels poders judicials espanyols. Tres anys després,… pic.twitter.com/9sdG7Q4xON
— Junts i Lliures per Europa (@JuntsEU) February 16, 2024
En aquest sentit, Puigdemont i Comín han lamentat que en un estat democràtic “hi hagi rapers que van a la presó per criticar el règim”, però que no es castigui “activistes d’extrema dreta o partits com Vox que clarament inciten discursos d’odi”, han argumentat.
A la carta els eurodiputats expliquen que la situació de Hasel “continua sent la mateixa” després del seu trasllat a la presó de Ponent, i lamenten que l’estat espanyol no l’hagi indultat. La criminalització que ha rebut el cantant, segons indiquen, “s’estén a totes les persones que li van donar suport públicament” i que encara tenen “causes obertes” amb la justícia. En concret, han apuntat que durant les protestes pel seu empresonament es van detenir desenes de persones.
Segons Puigdemont i Comín, el cas de Hasel “evidencia com el sistema judicial espanyol utilitza el Codi Penal per perseguir persones que critiquen les institucions de l’estat”. Per això, demanen a la Comissió de Justícia que investigui el cas, que és, tal com afegeixen “una violació del dret a la llibertat d’expressió” de la constitució espanyola.