04.09.2019 - 17:57
|
Actualització: 04.09.2019 - 18:17
Carles Puigdemont i Toni Comín han presentat les al·legacions al Tribunal de Luxemburg contra la desestimació de les mesures cautelars que van demanar per a poder exercir com a eurodiputats de ple dret. Era previst que ho fessin aquesta setmana, atès que acabava el termini que va donar el tribunal a la defensa, exercida per l’advocat Gonzalo Boye. Ara, el tribunal haurà de fixar una vista.
Boye va avançar que, a més de posar en relleu les irregularitats de la Junta Electoral espanyola i la contradicció dels arguments de l’estat espanyol amb el dret europeu per a impedir a Puigdemont i Comín l’exercici del càrrec, utilitzaria el dret de les minories per a reforçar els arguments dels dos eurodiputats de JxCat.
El TJUE es compon de dos tribunals, el Tribunal General i el Tribunal de Justícia. Puigdemont i Comín van demanar les mesures cautelars al Tribunal General i ara el recurs de cassació l’han interposat al Tribunal de Justícia. Ara el Tribunal de Justícia haurà de resoldre sobre la denegació de cautelars, mentre en paral·lel el Tribunal General estudia el fons de la demanda de Puigdemont i Comín contra el Parlament Europeu.
Asunto C-646/19 P (R): Puigdemont y Comín recurren en casación ante el #Tribunal de Justicia el auto de medidas provisionales del #Tribunal General del 1 de julio de 2019 (asunto T-388/19R), que desestimaba sus demandas en relación con las elecciones al #Parlamento UE
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) September 4, 2019
Puigdemont i Comín van demanar unes mesures cautelars al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per a poder ser presents a la sessió inaugural de la legislatura al Parlament Europeu el 2 de juliol a Estrasburg. De primer, el TJUE va refusar de concedir les cautelars, i va donar un termini de dos mesos i deu dies perquè presentessin les al·legacions.
El procediment que afecta Oriol Junqueras és diferent, atès que en el cas del dirigent d’ERC va ser el Tribunal Suprem espanyol, a proposta de l’advocat Andreu Van den Eynde, qui va presentar una qüestió pre-judicial perquè el TJUE es pronunciés sobre la seva immunitat. La vista va fixar-se pel 14 d’octubre, però el Suprem podria dictar sentència abans i retirar la qüestió pre-judicial per a evitar un revés de la justícia europea.