[VÍDEO] Puigdemont torna a la Casa de la República

  • El president, ja a Bèlgica, ha fet les primeres declaracions públiques aquesta tarda després d'esfumar-se dijous en el seu retorn al Principat

ACN
10.08.2024 - 20:23
Actualització: 10.08.2024 - 22:13

En declaracions a l’ACN i TV3 Casa de la República a Waterloo –les primeres d’ençà que s’esfumà en el seu retorn a Barcelona dijous– Carles Puigdemont ha explicat que amb la seva tornada al Principat s’ha demostrat que el seu equip té “capacitat per entrar i per sortir” i “per a desafiar un estat repressor”.

Un cop fet el viatge de tornada, el cap de files de Junts admet que el moviment no estava “exempt de risc”, però també sosté que ha servit per a “amplificar la denúncia” contra els jutges del Suprem espanyol. “No queda altre remei que s’apliqui la llei d’amnistia, si es vol fer política en condicions de normalitat”, ha defensat.

Després de l’acte de rebuda institucional a l’Arc de Triomf de Barcelona, i davant del risc de detenció, Carles Puigdemont va decidir desaparèixer, en companyia de Jordi Turull, tot esquivant l’extens dispositiu dels Mossos d’Esquadra. Primer van desplaçar-se, sense ser interceptats, fins a Catalunya Nord, i després l’ex-president va culminar el seu viatge fins a la Casa de la República, a Waterloo (Bèlgica), on té establerta la residència des de fa gairebé set anys. Va arribar-hi divendres a la tarda, després de recollir la família a un aeroport de Brussel·les.

En declaracions a l’ACN i TV3, Carles Puigdemont assenyala que el seu deure era “no deixar-se detenir” i que, en el moment que va veure l’operatiu al voltant del Parlament, “el pla B va passar a ser el pla A”.

“Vist que no podria accedir, que no podria parlar, que no serviria de res fer-me detenir, la meva intenció era continuar la feina“, afirma l’ex-president. Admet que el pla de fugida tenia poques possibilitats d’èxit i que estava convençut que podria haver estat detingut fàcilment. Però, si sortia bé, afegeix que permetria demostrar la seva capacitat per desafiar l’estat espanyol.

D’altra banda, malgrat el risc de detenció, el cap de files de Junts defensa haver fet servir el focus mediàtic del debat d’investidura “per denunciar públicament i internacionalment una anomalia democràtica molt greu“. Concretament, “que hi ha un tribunal que s’està rebel·lant contra les lleis aprovades pel seu parlament”. Un fet que, segons Puigdemont, “no pot acceptar cap estat de dret”.

“El gener del 2018 teníem una operació semblant”

En un piulet publicat aquesta nit, Puigdemont ha revelat que el seu equip va ordir un pla semblant el 2018, i ha reiterat que va “arriscar-ho tot” per a poder ser al ple presencialment.

“Dijous jo volia ser al Parlament, per exercir els meus drets polítics. Era l’objectiu de tornar de l’exili, sabent que un cop dins del Parlament es faria molt difícil –però no impossible– de sortir-ne lliure. Ho vam arriscar tot per poder-hi ser, i us asseguro que no va ser una operació senzilla. El gener del 2018 teníem una operació semblant per entrar sense ser detectats i intentar anar a la presa de possessió si es produïa la investidura.  Jo mai no he volgut facilitar la meva detenció. Molta gent em demanava que no em posés en risc. Però jo vaig decidir assumir el risc i el cost que podia comportar a canvi de poder entrar i parlar al Parlament”, ha escrit.

I ha afegit: “El que no tenia cap sentit era anar a una detenció segura sense poder ni tan sols entrar al parc de la Ciutadella. Era una forma de deixar-me detenir sense poder prendre la paraula, és a dir, de lliurar-me voluntàriament de manera gratuïta. I això hauria estat considerat un sacrifici inútil, perquè ho hauria estat.  Per això vaig decidir intentar impedir la meva detenció. Si no m’havien deixat parlar, jo no els havia de deixar-me detenir. Així de clar. Assumia que l’operació era pràcticament impossible, i que els costos serien enormes si fracassava. Però era l’única manera que el risc i el sacrifici tinguessin sentit, sobretot si sortia bé. I va sortir bé, per molts factors que ara no cal detallar i que durant molt de temps no podrem explicar.  És exercir el dret a resistir-se a l’opressió”.

Denuncia la “repressió” del govern

Més enllà de la seva aparició i “extracció”, l’expresident també denuncia els “episodis de repressió incomprensible per part del govern de Catalunya” durant la jornada del dijous. “S’estan produint detencions amb acusacions delirants i vull expressar la meva solidaritat a tots ells”, ha dit Puigdemont, que ha fet una crida als agents detingut a “no defallir”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor