El Tribunal de Luxemburg admet a tràmit el recurs de Puigdemont i Comín contra els impediments per a entrar al Parlament Europeu

  • El president d'aquest tribunal haurà de prendre una decisió en un termini breu, tot i que no hi ha cap calendari precís

VilaWeb

Redacció

01.07.2019 - 09:47
Actualització: 01.07.2019 - 10:20

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, ha admès a tràmit el recurs del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín contra els impediments per a entrar al Parlament Europeu; només feia quatre hores que l’havien presentat. N’ha informat en un piulet l’advocat Gonzalo Boye.

La petició reclama mesures urgents perquè siguin reconeguts com a eurodiputats i puguin prendre possessió dels seus escons al Parlament Europeu, que es constituirà demà. El recurs va contra la decisió de la Junta Electoral espanyola d’excloure els dos eurodiputats de JxCat de la llista enviada al Parlament Europeu amb els eurodiputats electes a l’estat espanyol.

Després d’haver presentat el recurs, el president d’aquest tribunal haurà de prendre una decisió en un termini breu, tot i que no hi ha calendari precís. Tanmateix, és probable que es prengui de seguida, abans de constituir-se el nou Parlament Europeu.

En un piulet, Puigdemont ha avisat que admetre a tràmit el recurs és un ‘molt bon començament’, però que no pressuposa el sentit de la decisió final. I insisteix a dir que s’admet que és un afer europeu que concerneix la justícia europea.

La petició de Puigdemont i Comín ha estat presentada pels seus advocats davant el Tribunal General, cosa que permetria a les parts de recórrer contra la decisió en segona instància, si calgués. El tribunal de Luxemburg és l’organisme que interpreta el dret de la Unió Europea.

El vice-president primer del parlament, Josep Costa, va avançar divendres un dels arguments del recurs. El 2014, el president de la comissió d’afers legals de l’eurocambra, Pavel Svoboda, qüestionava el tràmit que vol imposar Espanya de jurar la constitució. El PP va pressionar Svoboda perquè ho eliminés del dictamen definitiu de la verificació de les credencials dels eurodiputats.

Entrebans de la JEC i del Suprem

Boye va presentar-se a Madrid per jurar per imperatiu legal la constitució espanyola en nom de Puigdemont i Comín. Ho feia per poders, però la Junta Electoral espanyola va negar-li la capacitat de fer-ho, cosa que contradiu el codi civil. Per una altra banda, el Tribunal Suprem espanyol va denegar un permís a Junqueras per a assistir al jurament i va negar-se a retirar l’ordre de detenció a l’estat espanyol contra Puigdemont i Comín.

El Suprem va denegar mesures cautelars als dos eurodiputats de JxCat perquè dimarts puguin assistir al ple de constitució del Parlament Europeu, i el president en funcions de l’eurocambra, Antonio Tajani, responia per carta a Puigdemont i Comín que ell actuaria d’acord amb les autoritats espanyoles.

Boye va piular sobre la carta de Tajani: ‘És justament allò que ens faltava per a guanyar.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor