Puigdemont assegura que un ‘dèficit fiscal brutal’ impedeix lluitar contra l’emergència social

  • El president reivindica la feina del govern maximitzant els recursos disponibles i apunta a la independència com a solució per poder repartir la riquesa

VilaWeb

Redacció

14.06.2017 - 16:14
Actualització: 14.06.2017 - 17:16

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut avui davant el ple del parlament per fer un balanç de l’acció del govern contra la pobresa i un seguiment de les mesures que es van comprometre a implementar al ple monogràfic sobre les desigualtats. Puigdemont ha centrat la seva primera intervenció a dibuixar un marc general i el context que, segons ell, provoca que el govern no pugui atendre millor aquests problemes.

En aquest sentit, el president ha culpat directament a l’existència ‘d’un dèficit fiscal brutal’ que provoca que els recursos que produeix Catalunya ‘marxin i no tornin, impedint el repartiment de la riquesa’. A més, ha afegit que ‘no tenir totes les eines’ per gestionar els recursos que generen els catalans i no disposar d’un estat propi també agreuja aquesta situació i impedeix millorar aquestes polítiques socials.

Puigdemont ha apuntat a la independència com a solució. I de la mateixa manera, el president ha volgut reivindicar la feina del Govern actual per ‘maximitzar els recursos disponibles’ i destinar-hi ‘el percentatge més alt de la història a polítiques socials’ dins el pressupost.

El president ha volgut deixar la concreció de les mesures impulsades i el balanç concret de les polítiques socials al vice-president, Oriol Junqueras, i les conselleres de Presidència, Neus Munté, i d’Afers Socials i Treball, Dolors Bassa. És per això que el seu missatge ha estat més polític i ha anat destinat a explicar els motius que, segons ell, han portat a Catalunya a tenir els indicadors de pobresa i desigualtat que té, i a mantenir el ritme actual de recuperació.

Per al president, doncs, la ‘causa’ que ‘la capacitat de crear riquesa que té Catalunya no es pugui traduir en un millor progrés i equilibri social’ està molt clara. ‘És evident. Existeix un dèficit fiscal brutal; el 8% de la nostra riquesa marxa i no torna. Gran part de la riquesa generada a Catalunya amb l’esforç de contribuents i empreses no tenen retorn al propi país, i això impedeix que la capacitat productiva del país pugui capilaritzar i el repartiment de la riquesa’, ha etzibat, tot afegint que per amb aquest plantejament queda clar que ‘el dèficit fiscal és dèficit social’.

És per això que el president ha volgut presentar el projecte sobiranista i la possibilitat de tenir un estat propi com a solució al problema. Segons Puigdemont, sense ‘les eines necessàries’ per poder gestionar els recursos que genera Catalunya en la seva totalitat, la millora de les polítiques socials no podrà arribar. ‘Volem que aquests recursos que el país és capaç de generar es puguin repartir millor entre el conjunt de la ciutadania perquè ningú quedi enrere. No hi ha dret que generant aquests recursos no tinguem els instruments per evitar el més essencial. Volem un país més cohesionat, més just i amb més oportunitats per tothom. En això tenim posada l’esperança i hi treballem’, ha conclòs el president per reivindicar que la independència té en ‘poder viure millor’ la seva principal motivació. ‘Agenda social i nacional són indestriables. Viure millor és l’objectiu principal de poder disposar de les eines d’un estat’, ha dit.

I és que, segons el president, perquè Catalunya pogués assolir la mitjana europea en recursos destinats a lluitar contra la pobresa i la millora social, s’hauria d’incrementar el pressupost de la Generalitat en 11.300 milions d’euros. ‘Catalunya genera aquests recursos, té prou capacitat per disposar d’un estat del benestar així de potent. Però els recursos marxen per finançar coses que sabem i altres no ens agraden gens’, ha sentenciat.

Amb tot, el president ha volgut treure pit de l’acció de Govern en relació a les polítiques socials i per això ha assegurat que l’executiu ‘intenta posar solucions’ davant la situació que pateixen les arques de la Generalitat. En aquest sentit, ha remarcat que el pressupost de 2017 estina ‘el 74% del seu total a polítiques socials, el percentatge més alt de la història’, i que el nombre de beneficiaris de prestacions de la llei de la dependència ‘s’ha incrementat un 50% entre 2011 i 2016’ i que ‘es destina un 45% més de recursos que al 2010, tot i que l’Estat no compleix amb el 50% que hauria d’aportar i és la Generalitat qui finança el 80% de les prestacions’.

A més, ha reivindicat que ‘malgrat el context’, Catalunya està sent capaç ‘de generar ocupació i de créixer econòmicament’. ‘Malgrat els auguris d’alguns, Catalunya creix, exporta, atrau inversions, crea riquesa i a més tot això ho fa amb més força que els països de l’entorn’, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor