08.06.2017 - 13:24
“El futur de la política de clusters seguirà sent un referent”
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que Catalunya és “un referent mundial” en política de clústers i que la comunitat autònoma ha servit d’exemple en universitats internacionals com la Harvard Business School (Estats Units) per entendre com aconseguir l’èxit empresarial conjunt.
Així ho ha dit aquest dijous davant representants institucionals i empresaris amb motiu del 25è aniversari de la política de clústers a Catalunya, i ha incidit en la necessitat de combinar visió, anticipació, adaptació i risc com a elements indispensables per aconseguir transformació en qualsevol sector de l’economia.
“Fa ja 25 anys es va decidir a prendre una decisió disruptiva, que va ser la creació dels clústers”, amb la qual s’ha aconseguit, segons Puigdemont, millorar la productivitat de Catalunya.
També ha insistit que les administracions han de prendre partit de les decisions empresarials “amb un paper actiu” i que han de saber reformar totes aquelles polítiques que entorpeixin el correcte desenvolupament de l’activitat empresarial.
“El futur de la política de clústers seguirà sent un referent, i s’ha demostrat amb tots els Governs de Catalunya”, recordant que, des del 1992, la Generalitat ha treballat per fer de la comunitat autònoma un dels territoris pioners a dissenyar i implementar iniciatives de millora de la competitivitat utilitzant aquestes associacions empresarials.
“No he conegut a cap empresari que no vulgui millors condicions per als seus treballadors”, ha assegurat el president de la Generalitat, i ha promès que les administracions seran protagonistes indispensables de tots aquells canvis que requereixin els sectors empresarials per repartir millor la riquesa i ser més competitius.
TREBALL CONJUNT
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat algunes de les característiques bàsiques dels clusters i ha remarcat que “el treball conjunt aporta també beneficis individuals”.
“Les economies que més han avançat són aquelles que estan presents en clusters”, i ha taxat que el 71% de les empreses que formen part d’aquestes associacions tenen un impacte positiu en la seva productivitat.
En l’actualitat, el Govern impulsa aquest tipus de polítiques a través del programa Catalunya Clusters d’Acció, que compta amb 30 clusters i que agrupa més de 2.100 agents, i la xifra de negoci que generen equival al 29% del PIB català.
En declaracions a periodistes, el director de la Unitat de Clusters d’Acció, Alberto Pezzi, ha explicat que les associacions empresarials més antigues de Catalunya, com la de la pell d’Igualada (Barcelona) o la de mobles de la Sénia (Tarragona) encara segueixen vives “però amb moltes transformacions”.
Segons Pezzi, actualment el clúster amb més agents és el de la Indústria d’Automoció de Catalunya (Ciac), i el que menys socis té per la seva joventut” és de Materials Avançats de Catalunya (MAV).