05.10.2016 - 10:52
|
Actualització: 05.10.2016 - 11:14
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat la creació de set mil nous llocs de treball públic. ‘El pressupost del 2017 inclourà una oferta d’ocupació pública de 7.000 llocs treball. 2.500 metges i personal d’infermeria, 2.000 mestres, 500 mossos d’esquadra, 150 bombers, 300 persones de personal tributari, entre altres’, ha dit. ‘Són unes places de servei essencials per a enfortir l’adminstració de servei del present i del futur’. Feia anys que la convocatòria de noves places s’havia anat ajornant per la crisi, i ha estat ara que Puigdemont ha anunciat la creació dels nous llocs de treball.
Referma l’aposta pel referèndum
Puigdemont s’ha reafirmat en l’anunci que va fer la setmana passada: que el seu govern posarà les urnes perquè Catalunya decideixi si vol esdevenir un estat independent i aconsegueixi tenir veu pròpia en el panorama internacional.
‘A diferència d’altres èpoques i d’altres moments destacats, avui les decisions es prenen votant. I el futur de Catalunya ho han de decidir els catalans amb el seu vot, pel nostre bé i el del nostre fills’, ha destacat
Ha al·ludit així en el seu discurs a la seva intenció de convocar un referèndum sobre la independència el setembre del 2017, i ha advertit de les conseqüències de no ser independents: ‘Seguir com estem té un impacte directe en les nostres empreses i en els seus treballadors’.
La cerca de l’acord
Puigdemont havia començat el seu discurs demanant als grups polítics que facin “compatibles els legítims interessos partidistes amb l’interès general” i que en allò on estiguin d’acord “no posin més dificultats del compte” a l’hora de negociar i aprovar les seves propostes de resolució. “Busquem l’entesa i no la confrontació”, ha reclamat. Tot assumint que entre ells hi haurà “motius de discrepància, legitima i necessària” els ha pregat que “no s’avergonyeixin de les coincidències, encara els facin coincidir amb grups que pensin molt diferent”. Per a Puigdemont, amb aquesta actitud, donaran “una oportunitat a l’acord”.
Justament Junts pel Sí cerca en aquest debat de refermar el front comú amb la CUP i amb CSQP a favor del referèndum. Partint de la premissa ‘referèndum o referèndum’ plantejada pel president de la Generalitat, el grup majoritari negocia en paral·lel amb el soci parlamentari però també amb els comuns. La CUP vol concretar els detalls de la consulta i vol plantejar que se celebri abans que acabi el juliol del 2017, però ja ha dit que no s’enrocarà en aquesta qüestió. Pel que fa a CSQP, proposarà un referèndum “amb conseqüències polítiques i jurídiques, útil i que tingui garanties i reconeixement internacional”. Per la seva part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, centrarà el seu discurs en la gestió i en les polítiques del dia a dia, deixant la qüestió del full de ruta per a les resolucions.
El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha explicat que la línia vermella que es marca el seu grup per negociar amb la CUP i amb CSQP és que les propostes que acabin aprovant-se sobre el referèndum no siguin contradictòries. La negociació amb els anticapitalistes es traduirà en un text conjunt que ambdues parts confien a consensuar. Una de les claus serà veure quin és el nivell de detall sobre el referèndum.
La CUP proposa celebrar-lo “abans del juliol del 2017”, coincidint precisament amb la fi del termini dels divuit mesos fixat en el full de ruta independentista. Ara bé, el plantejament dels anticapitalistes és una proposta de màxims i no s’enrocaran amb qüestions com la data. De fet, fonts del grup parlamentari cupaire subratllen l’esforç per consensuar amb Junts pel Sí un text conjunt i no preveuen que els dos grups independentistes presentin per separat cap resolució sobre aquesta qüestió.
Els cupaires també plantegen que el ple es comprometi a “no subordinar” cap element sobre el referèndum a “l”eventual autorització o denegació de celebració del referèndum per part dels òrgans de l’Estat”, i proposen, entre d’altres, una ponència que elabori una Llei de Referèndum que de base reguli el cens, els col·legis i les juntes electorals.
La fiscalitat també serà un dels elements importants del debat, ja que la CUP defensa en una de les seves resolucions modificar l’IRPF, l’impost de Patrimoni i el de Successions i Donacions. Al respecte, Junts pel Sí prefereix emmarcar aquesta negociació en el tràmit parlamentari dels pressupostos.
Pel que fa als comuns, no es planteja un text conjunt sobre el referèndum, sinó més aviat un eventual suport de Junts pel Sí a la resolució que presenti el grup presidit per Lluís Rabell. Catalunya Sí que es Pot busca el suport del grup majoritari a la seva proposta de referèndum “amb conseqüències polítiques i jurídiques, útil, i que tingui garanties i reconeixement internacional”. Malgrat que implícitament defensen una consulta acordada, el text no recull una referència explícita al terme referèndum “pactat”, segons han assenyalat fonts de la confluència.
L’objectiu de CSQP és eixamplar la base social a favor del referèndum per tal d’”acumular forces” i “recuperar majories”. En aquesta línia, defensen reformular l’espai del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i tornar a reclamar el referèndum a Madrid.
Pel que fa a aquest text, la CUP ja ha descartat el vot a favor, però estan a l’espera de conèixer el seu contingut per valorar quina és la seva posició final.
Així les coses, fonts de Presidència han explicat a l’ACN que la intervenció del president de la Generalitat, que obrirà el Debat de Política General, se centrarà en la gestió del dia a dia, amb un to molt institucional, tenint en compte que fa tot just una setmana va sotmetre’s a una qüestió de confiança on va reformular el full de ruta independentista.