Puigdemont, Alay i Boye es querellen per prevaricació i malversació contra el jutge Aguirre

  • Demanen a la sala penal del TSJC que aparti cautelarment el jutge de la instrucció de la suposada trama russa

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
02.07.2024 - 11:33
Actualització: 02.07.2024 - 12:42

El president Carles Puigdemont; el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay; i el seu advocat, Gonzalo Boye, han presentat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya una querella per prevaricació i malversació contra el jutge instructor de l’anomenada trama russa i de l’operació Vólkhov, Joaquín Aguirre. A més, demanen a la sala penal del TSJC que el suspengui provisionalment de la investigació d’aquesta suposada trama de la qual va obrir fa deu dies una peça separada tot vulnerant l’ordre de l’Audiència de Barcelona d’aturar-la.

Tots tres fonamenten aquesta querella, signada per Boye mateix i per l’advocada Isabel Elbal, en el fet que el jutge Aguirre obrís aquella peça separada el proppassat 21 de juny per poder continuar investigant la suposada ingerència russa en el procés d’independència de Catalunya amb el propòsit de desestabilitzar l’estat espanyol; que ho fes malgrat la decisió recent de l’Audiència de Barcelona d’anul·lar les darreres pròrrogues de la instrucció que havia acordat i d’ordenar que tanqués la investigació; i de fer-ho, a més, sabent que allò que feia obrint la peça separada era cercar “una solució alternativa” (en paraules del jutge mateix) per a poder esquivar la decisió de la instància judicial superior.

Amb aquest fi, diuen els querellants, Aguirre va ordir una estratègia que consistia a recuperar l’única peça separada del cas Vólkhov que l’Audiència de Barcelona no havia aturat perquè ningú no li ho havia demanat; perquè, de fet, la peça en qüestió, que duu el nom de Catmón-Igman, havia restat inactiva d’ençà del juliol del 2021. És una part de la investigació que duia a terme Aguirre perquè sospitava que hi havia un cas d’atorgament irregular de subvencions de la Diputació de Barcelona a aquestes dues entitats. Ara fa tres anys va voler elevar la causa al TSJC perquè un dels investigats era Francesc de Dalmases, diputat de Junts. Però el TSJC la hi va retornar tot renyant-lo perquè no aportava prou indicis i exhortant-lo a practicar més diligències.

Tanmateix, la peça va restar aturada, i Aguirre es va concentrar en l’altra, la central, la de la trama russa. I no ha estat fins ara, quan l’Audiència de Barcelona li ha parat els peus, que ha rescatat aquella peça Catmón-Igman –encara viva, tot i que inactiva–, per poder-ne derivar una de nova separada amb la qual esquivar el revés judicial que va rebre.

“El magistrat aquí querellat no tenia cap empara legal per a desobeir allò que va establir la seva superioritat”, afirmen en la querella, en què l’acusen també d’haver comès un delicte de malversació de diners públics perquè la investigació judicial que té a les mans “és impulsada il·legalment a càrrec de fons públics.”

I, com a exemple, Boye i Elbal exposen: “El magistrat ha designat funcionaris policíacs que pertanyen a la comissaria general d’informació, atorgant-los la condició de policia judicial i, a partir d’aquí, generant una dinàmica de despesa pública il·legal, indeguda i, per tant, malversadora.”

En la peça separada que va obrir Aguirre, hi ha com a investigats, a més del president Puigdemont, Alay i Boye, Artur Mas, que avui ha presentat unes al·legacions molt dures contra Aguirre, Francesc de DalmasesVíctor TerradellasElsa ArtadiCarles PortaNatàlia BoronatAleksander DimitrenkoJordi SardàMiquel Casals i Zeus Borrell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor