07.04.2017 - 02:00
|
Actualització: 07.04.2017 - 07:42
Des dels templers fins a les colònies tèxtils, el municipi de Puig-reig acumula una bona part de la història del país. Quan l’escriptor masnoví Jordi Matilló va visitar el poble per presentar-hi un dels seus llibres, va pensar que era el lloc idoni per a fer-hi una fira sobre novel·la històrica. L’Ajuntament va entomar la idea i la Festa del Llibre i la Novel·la Històrica de Puig-reig es fa per primera vegada aquest cap de setmana, tan sols quinze dies abans de Sant Jordi.
El gruix central dels actes de la fira es faran dissabte i aplegaran una vintena d’autors que han publicat obres de ficció situades en algun temps passat. Hi haurà Rafel Nadal que presentarà La senyora Stendhal, ambientada a la Girona de postguerra; Coia Valls, autora de la novel·la Etheria, que passa al segle IV aC; Víctor Amela, que a La filla del capità Groc parla de les guerres carlines a la zona dels Ports; Jaume Clotet, guanyador del premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb El càtar proscrit; Xavier Theros, que amb La fada negra ambientada el 1843 va guanyar el Josep Pla; Sílvia Tarragó, que a Temps de llum repassa la història del segle XX a Barcelona; i Francesc Ribera ‘Titot’, autor de la novel·la L’assassinat de Guillem de Berguedà.
Un dels trets distintius de la Festa del Llibre i la Novel·la Històrica de Puig-reig vol ser la proximitat entre escriptors i lectors. Per això tot el festival té un aire molt distès i vol fomentar un contacte directe entre ambdues parts. Així i tot, també hi ha un espai de parades habilitat per a signar exemplaris i a l’auditori municipal s’hi faran presentacions breus, d’uns quinze minuts de durada.
El vessant històric de la fira es complementarà amb visites guiades al castell templer de Puig-reig i amb la presència d’un grup de recreació de l’exèrcit català del 1714, que muntaran un campament i passejaran pel poble. I l’endemà de la Festa del Llibre i la Novel·la Històrica, diumenge, el municipi farà la Vieer Fest a la colònia tèxtil de Cal Prat. S’hi aplegaran cinc cervesers de les comarques del Berguedà i del Bages, un restaurador, un formatger, una parada d’embotits i un forn.