Puig demana que el desconfinament sigui descentralitzat

  • 'El centralisme no és intel·ligent, però cap centralisme. Hem d'intentar adaptar-nos a les distintes circumstàncies, al mapa real de la pandèmia', ha dit el president de la Generalitat

VilaWeb

Redacció

19.04.2020 - 16:21
Actualització: 19.04.2020 - 17:54

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que ‘és imperatiu’ superar el període de confinament perquè ‘els danys socials i econòmics que es produeixen no poden ser irreversibles’. Així s’ha expressat en una compareixença després de participar en la videoconferència entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i els presidents de les comunitats autònomes.

Ha explicat que ha plantejat a Sánchez superar el període de confinament, establir un sistema d’obertura i tancament dinàmic (perquè hi pot haver retrocessos en el procés), controlar possibles nous focus de l’epidèmia i descentralitzar l’execució.

‘El desconfinament ha d’atendre a raons de caràcter geogràfic, sectorial i demogràfic. No ha de ser necessàriament una comunitat autònoma la que prenga una decisió homogènia, tampoc en la pròpia comunitat autònoma’, ha dit. ‘He reiterat en esta reunió que el centralisme no és intel·ligent, però cap centralisme. Hem d’intentar adaptar-nos a les distintes circumstàncies, al mapa real de la pandèmia’.

Puig també ha fet una valoració positiva de l’anunci del govern espanyol d’una injecció de 14.000 milions d’euros a les comunitats autònomes, al mateix temps que ha reivindicat la ‘suficiència financera de les comunitats autònomes per a enfortir l’estat de benestar’, no sols amb la injecció de liquiditat sinó també amb un ‘canvi estructural del model de finançament’. 5.500 milions d’aquesta quantitat provenen de l’avançament de la liquidació de l’any 2018 i més de 8.000 milions correspondrien al finançament previst per a 2020.

Puig ha explicat que dilluns mantindrà una reunió amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a ‘concretar totes aquestes noves aportacions’ i traçar l’itinerari per a ‘aconseguir la liquiditat bàsica per a donar a les empreses valencianes i treballadors’. Encara que ha assenyalat que prefereix donar la informació ‘amb rigor’ després d’aquesta trobada amb el conseller, ha avançat que el seu horitzó està a rebre els 2.200 milions d’euros que reclamava la Generalitat.

Puig ha remarcat que la Generalitat continuarà defensant en els acords de país la ‘suficiència financera de les comunitats autònomes’. A parer seu, ‘no és possible enfortir l’estat de benestar’ sense aquesta suficiència, sense la liquiditat ‘però sobretot sense el canvi estructural del model de finançament’.

Així, encara que ha reconegut que ‘pot sonar que no és el moment’, ha defensat que ‘si hi ha acords d’estat, ha de configurar-se la suficiència financera de les comunitats autònomes, des de la igualtat entre persones i la singularitat dels territoris’.

El president de la Generalitat també ha demanat que ‘s’assumeixi certa corresponsabilitat en l’àmbit fiscal’ i ha rebutjat l”atomització’ en aquest àmbit. Preguntat sobre aquest punt, ha assenyalat que ‘necessitarem molts recursos’ per a la recuperació i ha d’aplicar-se ‘un nou marc fiscal en què el propi dèficit públic canviarà’ i ‘haurem d’endeutar-nos més’.

En aquest sentit, ha criticat que ‘no té lògica dir que cal llevar els impostos i d’altra banda exigir recursos’. Ha demanat tractar aquesta qüestió amb molt de ‘rigor’ i ‘no menysprear la capacitat analítica dels altres’.

Ximo Puig ha defensat que la factura de la crisi del coronavirus ‘no ha de caure sobre la ciutadania i els que tenen més problemes’, que no pot haver-hi una fractura social i es ‘han de fer les coses bé’. Per això, ha defensat la progressivitat fiscal i l’aliança publico-privada perquè les despeses dels pròxims mesos ‘no siguin irreversibles en els pròxims anys’.

D’altra banda, Puig ha reclamat que el finançament europeu ha d’arribar ‘a totes les empreses’ que necessiten liquiditat per a ‘no morir’. Considera que s’ha donat un moviment positiu a Europa i reclama així que els recursos arribin a totes les comunitats autònomes. També ha expressat que la Generalitat té ‘vocació d’interlocució’ entre empreses i entitats financeres perquè les mercantils accedeixin a recursos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor