16.06.2016 - 13:33
VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat este dijous en les Corts Valencianes al Govern central que “pague els 80 milions que deu” a la Comunitat Valenciana per l’atenció sanitària als “desplaçats” d’altres regions, aprofitant el començament de la campanya d’estiu, i ha indicat que estos són “benvinguts” en el sistema i alhora ha instat al Govern que “pague allò que deu als valencians”.
Així s’ha pronunciat el ‘president’ a la sessió de control al parlament valencià, davant de la pregunta formulada pel portaveu de Podem, Antonio Montiel, sobre les mesures de la Conselleria de Sanitat per al període d’estiu tenint en compte les llistes d’espera i el menor personal sanitari.
Puig ha ressaltat que este mateix dimecres es va presentar el pla de Sanitat per a l’estiu, que preveu un total de 6.909 contractacions, i ha assegurat que està fent “més i millor” amb els mitjans disponibles.
A més, ha indicat que per a reduir les llistes d’espera, s’han posat en marxa tres mesures “de fons”, augmentar l’autoconcert al 40% –la consellera del ram, Carmen Montón, ha dit que l’objectiu és arribar al 50% a finals d’any–, augmentar el rendiment quirúrgic obrint els quiròfans de vesprada, i a través dels reforços programats per a l’estiu.
Ha assenyalat que gràcies a l’impuls de l’autoconcert -davant del pla de xoc- s’ha aconseguit reduir el cost tenint en compte que, per exemple, una operació de cascades en el pla de xoc costa 1.400 euros i a l’autoconcert 288, el que demostra que privatitzar “no és més eficient”.
Sobre les llistes d’espera, ha incidit que cal un major finançament per a poder retallar-les “més ràpid” però ha destacat que entre gener i abril s’ha rebaixat en un 11% a més de 1.300 persones, una cosa que “no és una gran solució” però sí permet a estes persones “estar millor del que estaven abans”.
Montón ha recordat que enguany s’ha “eliminat la comptabilitat b a la llista d’espera”, tenint en compte que “més de 10.000 pacients eren ocults”; ha precisat que s’està treballant amb societats científiques per a establir prioritats dins de la urgència per a les operacions, que tinguen en compte a més de la gravetat la situació laboral i personal -“no és el mateix una persona de 80 anys amb cascades que un jove en ple exercici laboral”, ha dit- i també amb grups de pacients perquè la informació siga “més fàcil d’entendre”.
Per la seua banda, Antonio Montiel ha celebrat algunes mesures preses pel Consell com eliminar la “llista b” d’espera o el pla d’estiu, però ha instat a seguir treballant, per exemple modificant el decret que regula el Consell de Salut” perquè “cal encoratjar més a la ciutadania” en la seua composició, augmentant la inversió i “recuperar i prestigiar als professionals”.
Alhora, s’ha referit a l’Acord del Botànic per a assegurar que ell preferix parlar d'”orgull del botànic” i ha desitjat que este esperit puga traslladar-se a Madrid després del 26 de juny “per a afavorir un govern progressista”.