07.02.2019 - 17:01
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat que ha enviat una carta al comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Phil Hogan, per a demanar-li la creació d’un Observatori per a fruites i hortalisses, com ja existeix en el sector de la pesca, amb l’objectiu d‘‘enfortir l’agricultura mediterrània’.
Així ho ha avançat Puig als mitjans de comunicació en la Fira Fruit Logistica a Berlín, en la qual el País Valencià participa amb un estand que aglutina trenta empreses valencianes de les noranta que participen en el certamen. El president ha destacat la seua importància ‘per a avançar cap a nous mercats’ com la Xina, el Japó o el Canadà, especialment ara en un context de gran competència a Europa.
Amb aquest organisme, ha detallat que hi hauria un ‘control estadístic i real de les exportacions, importacions i de la qualitat’ perquè ‘donaria compte en temps real de com evolucionen els mercats per a les hortalisses’. ‘Crec que és una mesura important que Europa ha de prendre’, ha defés.
En concret, en la missiva, el president recorda l’actual crisi que pateix el sector citrícola, un problema ‘complex’ tant pel seu caràcter ‘estructural com a conjuntural’ i que requereix la ‘implicació de totes les administracions’. Per això, assenyala que és ‘de vital importància’ la creació d’aquest Observatori que ‘permeta, des de la UE, efectuar un control directe del volum, el valor i el preu dels productes hortofructícoles des de la primera venda fins a la fase minorista, i incloga importacions i exportacions’.
En aquest sentit, Puig recorda a Phil Logan que aquest organisme ja existeix en matèria de Pesca i Agricultura des de 2013, per la qual cosa li apunta que la Comissió ‘ha de considerar la constitució d’un específic per a un mercat tan important per a l’agricultura europea com és l’hortofructícola’.
Puig ha manifestat que confia que el comissari d’agricultura siga ‘receptiu’ perquè en la reunió que van mantenir fa uns mesos es va parlar de possibles iniciatives i ara s’ha concretat. A més, ha defés que aquest observatori serviria per a comptar amb unes dades ‘rigoroses’ en cas d’haver d’activar la clàusula de salvaguarda en els cítrics i, d’aquesta manera, fer-ho ‘de manera efectiva i no des de la demagògia’. ‘Seria més útil per a adoptar solucions radicals com en aquest cas la clàusula per a evitar que hi haja competència deslleial’.
Reciprocitat fitosanitària
Així mateix, el president ha indicat que ha remés un altre escrit a la Comissària de Comerç, Cecilia Malsmtrom, perquè hi haja ‘reciprocitat’ en la qüestió del control fitosanitari i sanitat vegetal i, d’aquesta manera, s’actue “a favor de la lliure competència, però en igualtat de condicions”.
‘Açò no només és un problema per als consumidors europeus que mengen productes sense els nivells d’exigència dels productes europeus, sinó que a més està la qüestió de les plagues’, ha assenyalat. En aquest sentit, Puig ha advertit que ‘sense reciprocitat hi ha un doble perill: la competència pura i dura i falta de lleialtat i, un altre, que té a veure amb la salut i les plagues’.
Brexit
Respecte a les possibles conseqüències del Brexit en el mercat, Puig ha defés la importància que siga ‘el més light possible’ perquè, en cas contrari, ha considerat que seria com si el Regne Unit ‘es pegara un tir en el peu’ i a més no creu que tindria ‘cap sentit dificultar una relació comercial’.
Des del punt de vista agroalimentari, ha advocat per evitar que es creuen ‘noves fronteres’ que propicien ‘dificultat’. ‘Es tracta d’intentar quedar-nos en la mateixa situació actual i que hi haja les menors conseqüències’, ha assenyalat.
El País Valencià, l’Horta d’Europa
Puig, qui ha fet una passejada per les diferents empreses valencianes per a conéixer els seus productes, mètodes i novetats, ha fet valdre al sector agroalimentari, que representa el 15% del PIB valencià, i té unes inversions a la Comunitat de 6.000 milions d’euros a l’any.
En concret, ha posat com a exemple la comarca de la Vega Baixa per l’esforç ‘extraordinari’ que ha realitzat ‘buscant la qualitat com a element diferenciador’. ‘Ara, amb el transvasament, es garanteix una seguretat per a aquesta temporada i treballar des de l’estabilitat perquè els agricultors han d’estar pensant de quina manera compassar millor producte i mercat’, ha assenyalat Puig, qui ha reivindicat el País Valencià com ‘l’horta d’Europa’ pel que ha incidit a ‘posicionar-nos en tots mercats’.
A més, ha ressaltat el treball del sector en la província de Castelló que, malgrat haver sigut ‘una de les més perjudicades per la temporada citrícola’, ‘capgirarà la situació’ perquè té productes com les taronges que són ‘extraordinaris’. ‘Hem de fer valdre la nostra capacitat, singularitat i la realitat d’origen’, ha reivindicat.