Puig declararà per videoconferència acusat de desobediència en el litigi de Sixena

  • El novembre del 2017, Puigdemont i els consellers a l'exili van oferir al Suprem de declarar per videoconferència, però el tribunal no ho va acceptar

VilaWeb
Redacció / ACN
10.06.2019 - 16:37
Actualització: 10.06.2019 - 20:17

El conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, declararà el 20 de juny per videoconferència, acusat d’un delicte de desobediència pel jutjat d’Osca per no haver lliurat les quaranta-quatre peces del monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida. Unes peces que, finalment, es van lliurar l’11 de desembre del 2017 arran de l’ordre judicial que va comportar l’entrada de la Guàrdia Civil a l’equipament museístic. Fonts de l’acusació han confirmat a l’ACN que el jutjat d’Instrucció número 3 ha emès una diligència en què avala la compareixença de Puig per videoconferència des de Brussel·les. Ell mateix ho havia ofert quan va ser citat a declarar per primera vegada el 25 d’abril de 2018 juntament amb el seu antecessor, Santi Vila, que sí que va comparèixer a Osca.

La decisió del jutjat d’instrucció contradiu el criteri del Tribunal Suprem espanyol, que va denegar la petició de declarar per videoconferència feta pel president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili el novembre del 2017. El tribunal tampoc no va acceptar que Puigdemont declarés per videoconferència com a testimoni al judici contra el procés, tot i que va presentar un escrit tornant-s’hi a oferir.

La denúncia per desobediència contra Puig i Vila va ser interposada per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena i, més tard, s’hi va afegir la fiscalia espanyola i també el govern d’Aragó, que després va retirar-se de la causa. Vila va comparèixer l’abril del 2018 als jutjats d’Osca i va declarar que s’havia fet ‘tant com es va poder’ en relació amb el lliurament de l’art. També va considerar que la causa per desobediència i prevaricació s’havia d’arxivar.

Les quaranta-quatre peces del monestir de Vilanova de Sixena van ser lliurades arran de l’execució d’una sentència provisional que ho ordenava al Museu de Lleida. Va ser l’11 de desembre del 2017, durant l’aplicació del 155 a Catalunya, quan la comitiva judicial va entrar de matinada al Museu de Lleida acompanyada per un important desplegament de la Guàrdia Civil, i es van empaquetar les peces d’art per marxar en direcció cap a Sixena.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor