Pugna pel referèndum al Baix Llobregat: Castelldefels i el Prat no volen cedir espais

  • La majoria de governs municipals de la comarca són formats per coalicions de partits favorables al referèndum, juntament amb el PSC i ICV

VilaWeb
Redacció
14.09.2017 - 22:00
Actualització: 15.09.2017 - 08:00

L’Ajuntament de Castelldefels no vol cedir locals per al referèndum del primer d’octubre. La batllessa socialista, Maria Miranda, ha comunicat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no obriria espais de titularitat municipal, tot i que assegura que els veïns que vulguin votar podran fer-ho, perquè el govern té equipaments de titularitat pròpia.

El govern municipal de Castelldefels és format per PSC, ERC i llistes vinculades a Podem i ICV. Aquests últims dies s’havia especulat sobre si els regidors d’ERC i de llistes vinculades a Podem podrien arrossegar les posicions dels regidors del PSC, però finalment no ha passat.

Es troben en la mateixa situació més municipis del Baix Llobregat, on partits favorables al referèndum governen conjuntament amb el PSC i ICV: Sant Just Desvern (PSC, ERC i una llista vinculada a ICV), Abrera (PSC, ERC i CiU) i Corbera de Llobregat (PSC i ERC). Alguns altres ja han comunicat que sí que hi col·laboraran, cedint espais, com Santa Coloma de Cervelló, on ERC governa amb una candidatura municipal vinculada a ICV; Sant Vicenç dels Horts, on ERC té l’alcaldia i governa amb Podem; i Sant Esteve Sesrovires, amb els republicans a la batllia i compartint govern amb el PSC i una llista vinculada a ICV. També s’oferiran locals als municipis amb batllies de CDC i el suport d’ERC: Martorell i el Papiol, on també hi ha regidors del PSC.

ICV no col·labora al Prat
L’altre municipi de la comarca que tampoc no donarà suport a l’1-O és el Prat de Llobregat. El batlle, Lluís Tejedor, d’ICV-EUiA, ha informat que no cediria espais, en resposta a la carta que Puigdemont i el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueres, van enviar als ajuntaments reclamant-los la col·laboració. Tejedor ha fet referència a la suspensió del referèndum dictada pel Tribunal Constitucional espanyol, estudiada per un informe jurídic encarregat al secretari municipal, i ha dit que qualsevol acció de l’ajuntament que impliqui responsabilitats ‘podrien ser extensives al personal municipal que hi participés’.

El cas del Prat feia dubtar. Alguns membres d’Iniciativa havien signat un comunicat perquè Catalunya en Comú es decantés a favor del referèndum i sembla que també hi podia influir el pacte entre Ada Colau i el govern. Després de la negativa de Tejedor, ara falta saber què farà l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, també governat per ICV.

L’altra cara de la moneda són els municipis que mantenen la majoria socialista que caracteritza el Baix Llobregat: Cornellà, Gavà, Viladecans, Esplugues, Sant Joan Despí i Sant Boi de Llobregat. Previsiblement , tots seguiran la línia marcada pel partit i no participaran en el referèndum, malgrat la pressió d’alguns ex-batlles socialistes de la comarca, que van fer una crida a la participació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor