24.02.2021 - 11:34
|
Actualització: 24.02.2021 - 12:47
Els eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín han comparegut l’endemà que la Comissió d’Afers Legals del Parlament Europeu decidís de dur endavant el suplicatori per a retirar-los la immunitat, amb 15 vots a favor; 8 en contra i 2 abstencions. “La decisió era previsible, però no per això deixa de ser lamentable”, ha declarat Puigdemont. Alhora ha recordat que les celebracions de representants de Ciutadans –exerceix la presidència de la comissió– i Vox demostren que la votació era una etapa més de la seva persecució política. “Quan em van detenir a Alemanya, les celebracions van ser les mateixes. I allò havia de ser el final; en volem moltes més d’aquestes derrotes”, ha ironitzat.
Què vol dir que Puigdemont perdi la immunitat? Quatre apunts contra la intoxicació
“Hi ha un objectiu compartit que va del PSOE fins a Vox, sense fissures, perquè tots tres anem a la presó“, ha continuat. Així mateix, Puigdemont ha dit que ara el Parlament Europeu –al ple que començarà el 8 de març– haurà de decidir si “accepta aquesta pressió espanyola contra la dissidència política”.
Suplicatori: un ‘zugzwang’ monumental al Parlament Europeu I Editorial de Vicent Partal
També ha denunciat que si el ple els acaba aixecant la immunitat, les institucions europees marcaran un precedent molt negatiu per a la representació política de la dissidència i les minories nacionals. “Una representació que hauria de garantir i protegir”, ha reblat.
Toni Comín ha denunciat “la pressió descomunal” que els eurodiputats espanyols van exercir sobre la resta de representants perquè el suplicatori tirés endavant. “Tenien por de la votació”, ha dit. La jornada d’ahir l’ha qualificada de “nefasta i tràgica”. I ha afegit: “Cap demòcrata no pot estar orgullós del que va passar.”
Comín ha lamentat que les institucions europees perdin qualsevol autoritat moral i democràtica. A més, ha denunciat “l’excessiva representació que els partits espanyols tenen en aquest comitè, que en el plenari no es reprodueix“. De fet, un periodista d’El País ha recordat als presents que, sense eurodiputats espanyols el resultat de la votació hauria estat un empat a vuit.
Tanmateix, Ponsatí ha respost: “Sabem comptar.” Per ell, difícilment es podrà capgirar la situació al plenari, tot i la “regressió democràtica” que implica aprovar el suplicatori. Puigdemon ha afegit: “Nosaltres no donem mai una batalla per perduda i no regalarem res. Si l’elecció fos exclusivament sobre drets fonamentals i llibertats, la podem guanyar.” Alhora ha avisat que estan preparats per a anar a unes altres instàncies, com ara el TJUE, on reclamaran mesures cautelars si els retiren la immunitat.