Puente (PSOE) creu que Puigdemont i el seu Govern haurien de pagar les urnes de la seva butxaca

  • Reclama responsabilitat "patrimonial" contra governants que adoptin decisions il·lícites i recolza al Tribunal de Comptes contra Mas

VilaWeb
Redacció
13.08.2017 - 12:49

Reclama responsabilitat “patrimonial” contra governants que adoptin decisions il·lícites i recolza al Tribunal de Comptes contra Mas

MADRID, 13 (EUROPA PRESS)

El portaveu del PSOE i alcalde de Valladolid, Óscar Puente, considera que les despeses en què estan incorrent els dirigents catalans de cara a la convocatòria del referèndum per a la independència, com la compra d’urnes, haurien de sortir de la seva butxaca i no del pressupost públic.

En aquest sentit apunta, en una entrevista amb Europa Press, que no només en el cas de Catalunya hauria d’haver-hi una responsabilitat patrimonial dels dirigents, sinó que s’hauria d’aplicar també en les actuacions il·lícites i fins i tot delictives que es duen a terme en altres llocs d’Espanya.

El dirigent socialista explica que no se sap com s’han pagat les urnes per al referèndum anunciat pel Govern per al proper 1 d’octubre: “Potser les han pagat de la seva butxaca, no tenim constància que hi hagi hagut una convocatòria pública, ni cap concurs públic d’adjudicació d’urnes”.

“Potser han fet una col·lecta”, ha ironitzat sobre aquest tema.

No obstant això, en ser preguntat per si Carles Puigdemont i els dirigents de la Generalitat catalana n’haurien d’abonar el cost de la seva butxaca en cas d’haver-les pagat amb diners públics, exclama: “Evidentment, la llei els impedeix afrontar aquesta despesa”.

En aquest sentit, assenyala que últimament els dirigents de dretes estan “molt revolucionaris”, en referència al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i també a la secretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, però recorda que “ser revolucionari sempre ha tingut un cost” i avisa: “No es pot ser revolucionari a mig fer, muntar el merder i que pagui un altre”.

NO ES POT SER REVOLUCIONARI I QUE PAGUI UN ALTRE

Així, insisteix que els que vulguin ser “revolucionaris” hauran d’assumir les conseqüències dels seus actes.

En la mateixa línia, es mostra a favor que el Tribunal de Comptes reclami a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i als convocants de la consulta del 9N les despeses en què van incórrer: “Si ho fa, és perquè té instruments legals per poder fer-ho”.

“Per què no donar suport a l’aplicació de la llei?”, s’ha preguntat.

No obstant això, el portaveu socialista considera que la responsabilitat patrimonial enfront de les decisions que prenen els càrrecs públics no hauria d’afectar només els dirigents catalans, sinó molts altres càrrecs públics que duen a terme “actuacions il·lícites i fins i tot delictives” i que “no se salden amb responsabilitat econòmica directa”.

En la seva opinió, el ciutadà ha de veure que quan es comet una actuació d’aquestes característiques “no surt gratis” i, a més de ser sancionat amb la permanència en el càrrec, la sanció ha de repercutir en el “patrimoni” del dirigent polític.

“No es pot jugar amb el patrimoni de tots en benefici personal”, recalca.

El portaveu socialista deixa clar que la independència “no és una solució” i el “sorprèn” que no s’aprengui de les experiències de l’entorn, com el Brexit, del qual assegura que està essent un “fracàs absolut per als britànics”.

En aquest sentit, explica que hi ha molts fons britànics que estan anant a Espanya per invertir perquè “la devaluació de la lliura els comporta una pèrdua del 30% de les inversions que tenen a la Gran Bretanya” i desvetlla que en les últimes tres setmanes ha rebut com a alcalde de Valladolid dos fons britànics interessats a invertir a la seva ciutat.

Creu que a Catalunya haurien d’aprendre d’aquesta experiència i descarta que la independència sigui una solució perquè, entre altres coses, passarien “de tenir un mercat de 300 o 400 milions de persones a un de 6 milions”.

“Però en quin cap cap que això pugui ser una solució per a una país”, exclama.

CONVÈNCER I PERSUADIR

Óscar Puente creu que la situació que viu Catalunya “no condueix enlloc” i que “els independentistes ho saben”.

Diu desconèixer el que passarà el proper 1 d’octubre perquè el Govern de la Generalitat està “jugant a la distracció” i perquè tampoc se sap quina serà la resposta del Govern espanyol ni l’abast que tindrà.

En qualsevol cas, afirma que en cas que “finalment acabés havent-hi alguna cosa” –en referència al referèndum– seria un “simulacre” que no tindria “cap validesa”, ni conduiria a “cap part”.

De fet, està convençut que els problemes que té Catalunya no depenen de la seva independència i que els problemes d’Espanya no tenen res a veure amb la situació catalana.

Això sí, considera que les qüestions sobre les que s’està discutint són una “cortina de fum” que tapen els problemes reals que té aquest país, per la qual cosa ha instat a cercar una solució a través del diàleg.

En aquest sentit, critica que la “única opció” que planteja el PP sigui parar el cop contra la Constitució.

En la seva opinió, s’hauria de treballar en un “doble pla”: intentar evitar els incompliments de la legalitat i al mateix temps tenir una “actitud política més activa en la cerca de trobada i diàleg”.

En aquest context, lamenta el recent anunci de Mariano Rajoy que “parlarà de tot” amb la Generalitat a partir del 2 d’octubre.

Óscar Puente creu que s’ha d’iniciar el diàleg de manera immediata perquè no veu “incompatible” frenar un referèndum il·legal i alhora dialogar per “trobar una sortida”.

Per al dirigent socialista, el que cal fer és “convèncer, persuadir i al mateix temps, trobar un marc d’enteniment en el qual aquests que es volen independitzar o alguns que estan dubtant i que estarien disposats a romandre a Espanya en un marc diferent de relacions, puguin fer-ho”.

EL 155 NO ÉS DESITJABLE PERÒ ÉS A LA CONSTITUCIÓ

Sobre la possibilitat que el Govern espanyol arribés a aplicar l’article 155 de la Constitució –que preveu la possibilitat que el Govern central pugui assumir competències de la Generalitat–, el portaveu socialista ha assegurat que “no és desitjable” i recorda que “ni tan sols el propi Govern ho contempla”.

No obstant això, deixa clar que “el 155 és a la Constitució”: “El que és en la Constitució forma part del nostre sistema legal i punt”, resol el dirigent del PSOE.

En ser preguntat si, arribat el cas extrem en què hagués d’aplicar-se, els socialistes hi donarien suport, Puente precisa que caldria veure “on és aquest cas extrem” i recorda que el seu desig és que hi hagi “proporcionalitat” en l’aplicació de la llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor