Público afirma que el CNI controlava Es-Satti i el grup de Ripoll fins al dia de l’atemptat

  • Les noves proves mostren que els serveis secrets espanyols tenien coneixement del xalet d'Alcanar on es van fabricar les bombes

VilaWeb

Redacció

16.07.2019 - 00:27
Actualització: 16.07.2019 - 09:29

El diari Público revela, en una informació exclusiva publicada aquesta nit, que el cap del grup gihadista que va cometre els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki es-Satti, era confident del CNI fins al mateix moment de la seva mort, hores abans dels atemptats. Segons la informació de Público, el CNI estava al corrent que el grup de joves de Ripoll preparava un atemptat. Público presenta documentació escrita que diu que demostra la relació entra el CNI i Es-Satti fins al darrer moment i anuncia que aquests dies vinents en publicarà més proves.

Segons l’article de Público, el CNI es comunicava amb Es-Satti mitjançant la tècnica coneguda com a ‘bústia morta’, que consisteix a escriure esborranys de correu electrònic sense enviar-los mai. D’aquesta manera, les dues persones que es comuniquen entren a la mateixa bústia i poden parlar sense que la informació circuli per la xarxa, cosa que fa que sigui gairebé indetectable.

En aquest correu, que corresponia a l’usuari adamperez27177@gmail.com i que va estar actiu, com a mínim, fins dos mesos abans de l’atemptat, es van comunicar Es-Satti i una persona que, segons Público, escrivia en un bon espanyol i demanava informació. Público diu que ‘els investigadors dels atemptats’ identifiquen com a membre del CNI l’altre usuari d’aquesta bústia, el darrer missatge de la qual és del 19 de juny de 2017. En aquell moment, ja es fabricaven les bombes que es volien fer servir per a l’atemptat. Al xalet d’Alcanar es varen trobar les claus per a accedir a aquest correu.

A més, Público ha tingut accés als informes reservats que els informadors del CNI han aportat als investigadors del cas, uns informes que demostren clarament que els membres del grup de Ripoll eren controlats pel CNI, el qual escoltava les seves converses i en seguia els moviments per diversos països. El CNI sabia que els joves es desplaçaven amb freqüència de Ripoll a Alcanar; per tant, coneixen l’existència del xalet on es fabricaven els explosius. El diari diu que els serveis secrets espanyols van controlar el grup fins al dia mateix dels atemptats i que el nom d’es-Satti es va esborrar del fitxer de fonts del CNI l’endemà dels atemptats.

L’article aporta informació molt rellevant, però té algunes llacunes que potser s’ompliran amb la informació que anuncien que publicaran més endavant. Especialment, pel que fa a la identificació de la persona que és a l’altra banda de la ‘bústia morta’. També diu que aquesta tècnica va ser inventada per Bin Laden, una afirmació que no és correcta però que no treu rellevància al contingut de l’article.

Fins ara se sabia, per diverses informacions periodístiques i informes de la policia, que el CNI controlava el grup organitzat a Ripoll per Es-Satti. I VilaWeb havia revelat també que el juliol del 2017, un mes abans de l’atemptat, la policia espanyola havia comprovat la desaparició d’es-Satti en una visita a la mesquita Annour de Ripoll.

Més informació: Cent hores perseguint Younes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor