26.10.2018 - 16:20
|
Actualització: 27.10.2018 - 18:30
La pluja no ha pogut aturar els milers de persones que han demanat formalment al parlament i el govern la publicació de la declaració d’independència al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Durant tot el matí, milers de persones s’han acostat als registres de la seu del Departament de la Vice-presidència i d’Economia i Hisenda i de les delegacions territorials de la Generalitat a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa seguint les indicacions de l’ANC, que fa una setmana va registrar una petició electrònica al parlament i ara demanava als ciutadans que s’hi adherissin. Vegeu un recull fotogràfic del registre al Departament:
Davant la seu del Departament d’Economia, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha reivindicat la declaració d’independència i ha dit que el primer pas perquè es fes efectiva era que es publiqués. ‘Hem de fer-la valdre, no podem amagar que el Parlament de Catalunya va declarar formalment la independència’, ha dit. A més, ha defensat la importància d’haver fet l’acció tot i el mal temps: ‘En els moviments de lluita no violenta, moltes petites accions són poderoses, com la de la gent que ha vingut avui malgrat tot, malgrat la pluja.’
Alguns dels actes polítics previstos en altres localitats s’han hagut d’anul·lar pel mal temps. A Girona s’ha hagut de suspendre una botifarrada popular i a Tarragona s’ha suspès totalment l’acte polític.
L’acte polític d’avui a Tarragona queda del tot supés per climatologia.
Les e-peticions es poden presentar igualment al registre de 9 a 14h.
De dilluns a divendres també es poden presentar a qualsevol registre de la Generalitat
— Assemblea Tarragona (@ANCTarragona) October 27, 2018
La llei recull que les administracions han de respondre abans de quaranta-cinc dies hàbils si admeten la petició i, una vegada admesa, han de donar-hi resposta abans de tres mesos des de la data de la presentació. Si el parlament i la Generalitat consideren que la petició té un fons raonat, han d’atendre-la i prendre les mesures pertinents per a aconseguir-ne la ‘plena efectivitat’.
En cas que no s’admeti, l’ANC estudiarà si presenta un recurs. ‘De tota manera, la petició va lligada al requeriment general que vam fer al govern perquè passés de les paraules als fets’, va explicar a VilaWeb el vice-president de l’ANC, Pep Cruanyes.
L’ANC referma l’opció per la unilateralitat
L’acció de l’ANC s’emmarca en el nou rumb decidit el 6 d’octubre en un ple extraordinari del secretariat nacional en què l’entitat va refermar l’opció per la unilateralitat. En un comunicat, l’ANC defensa que ‘cal revalidar la declaració d’independència al parlament i publicar-la al DOGC, fer una proclamació solemne de la República catalana davant el món i demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya, constituint-se en estat, abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i el parlament, publicar els decrets de desplegament de la llei de transitorietat jurídica, deixar en llibertat els presos i preses polítics i organitzar el retorn dels exiliats i exiliades’.
A més, Cruanyes diu que els actors sobiranistes ‘han d’acordar una estratègia sobre els passos a fer i com tirar-los endavant’. Creu que ara no hi ha cap estratègia: ‘I som en una situació en què el govern i les diverses forces estan paralitzades.’ A la mateixa reunió, l’entitat va fixar el 21 de desembre com a data límit perquè la Generalitat concreti ‘una única i nítida estratègia de govern per a la implantació de la República catalana’ i que la coordini ‘amb tots els actors polítics i entitats compromesos amb la implantació efectiva de la República’. A banda, demanen que qualsevol membre del govern que no es vegi amb cor d’implantar la República faci un pas al costat i deixi pas a altres persones disposades a assumir ‘els riscos propis de la desobediència’.