11.07.2024 - 16:46
|
Actualització: 11.07.2024 - 17:52
Ja ha començat la filmació de Pubertat, la nova sèrie de Letícia Dolera que s’estrenarà a 3Cat i Max l’any vinent i que aborda el conflicte d’una agressió sexual entre menors. Tindrà sis episodis i actualment es filma en català en unes quantes localitats catalanes. És un drama familiar ambientat en una colla castellera que explora el pes dels traumes i que qüestiona si un nen de tretze anys pot ser un agressor sexual i qui n’és responsable: ell mateix, la família, la societat, o tots plegats?
És escrita i protagonitzada per Dolera, i també hi participen Xavi Sáez, Betsy Túrnez, Alexandra Russo, David Vert, Biel Durán, Anna Alarcón, Lluís Marco i Vicky Peña, entre més. Entre el repartiment adolescent hi ha Carla Quílez i actors debutants.
La sèrie s’ambienta en ple estiu i en el context d’una colla castellera, que serà fictícia però que es basa en els Minyons de Terrassa. “Per narrar aquesta història, he escollit la força visual i metafòrica de la tradició castellera. Pubertat parla del llegat entre generacions, entre pares i mares, i els seus fills i filles, tant en l’àmbit cultural, com emocional o psicològic; també com la tradició i el progrés conviuen avui amb una certa tensió. Per això em semblava que el context de la cultura popular era un terreny fèrtil i idoni per a la sèrie”, diu Dolera.
Remarca que, a més, l’aspecte físic i simbòlic d’un castell afavoria allò que vol explicar amb la sèrie: “A més de l’esforç en equip i d’allò simbòlic i catàrtic d’un castell, em va atraure per a la història la naturalització del contacte amb el cos a l’hora d’aixecar un castell. El cos vist com una cosa a integrar, no a témer, amagar o avergonyir-se’n. Crec que, en definitiva, una colla castellera és com una petita societat, a escala humana i política, un mirall on mirar-nos.”
Pubertat explica com l’harmonia de la colla castellera queda trencada per una denúncia d’una agressió sexual a les xarxes socials que apunta a tres adolescents com a culpables. Ho haurà d’afrontar tant la víctima com els adolescents assenyalats, però també els seus pares, en un procés carregat de tensió i amb els tabús de la sexualitat a flor de pell. “A la pubertat, la sexualitat i els canvis al nostre cos ens travessen i ens fan vulnerables. En un context social que, per una banda, tot es pornografia i es cosifica, i que, d’altra banda, el sexe i la intimitat continuen essent un tabú, com s’aproximen els adolescents a una cosa tan íntima i radical com la sexualitat? I com ho fem nosaltres, els adults? Estem preparats per a acompanyar-los?”, demana Dolera, que diu que ha escrit la sèrie per a compartir aquestes inquietuds i mirar de donar-hi alguna resposta.