El PSOE vota contra els socialistes europeus per defensar el Marroc

  • Els eurodiputats del PSOE voten contra una resolució que denunciava els suborns del Marroc i exigia respecte als drets humans

VilaWeb
Europa Press
19.01.2023 - 14:14
Actualització: 19.01.2023 - 22:52

Els eurodiputats del PSOE han votat en contra d’una resolució al Parlament Europeu, pactada pels grans grups inclòs el socialdemòcrata, que denuncia la possible participació del Marroc en la trama de suborns per a guanyar pes polític a les institucions europees, en la qual estan implicats uns quants eurodiputats socialistes, incloent-hi l’ex-vice-presidenta Eva Kailí.

La resolució ha tirat endavant amb 356 vots a favor, 32 en contra i 42 abstencions. Els socialistes espanyols, que són 17 eurodiputats, han votat en contra del text, i s’han quedat sols amb una dotzena d’eurodiputats d’ultradreta i uns quants no inscrits. Iratxe García, cap de la delegació socialista europea, s’ha sumat al vot general del seu grup.

En una resolució sobre la situació dels drets humans al Marroc i la persecució dels periodistes, una esmena pactada pels verds, liberals, esquerra, conservadors i socialistes assenyala la “profunda preocupació per les acusacions que les autoritats marroquines han corromput diputats al Parlament Europeu”.

En aquest sentit, els eurodiputats demanen que s’apliquin les mateixes mesures que en el cas dels representants del Catar, a qui s’ha prohibit l’accés al Parlament Europeu i reiteren el compromís d’investigar els casos de corrupció que impliquen tercers països.

A l’apartat de la situació dels drets humans, la resolució urgeix les autoritats marroquines a respectar la llibertat d’expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació i a garantir als periodistes empresonats un judici just amb totes les garanties processals.

En concret, reclama a Rabat l’alliberament immediat d’Omar Radi, Sulaiman Raisuni i Taufik Buachrine, però també que es posi fi a l’assetjament a tots els periodistes, advocats i famílies.

El text esmenta a més el cas entre altres del periodista espanyol Ignacio Cembrero, víctima de vigilància digital i assetjament judicial. A més, assenyala que hi ha periodistes que han estat condemnats a llargues penes de presó al Marroc.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor