24.06.2022 - 17:18
|
Actualització: 24.06.2022 - 18:05
El PSOE ha registrat al congrés espanyol una proposició de llei que es tramitarà per la via d’urgència perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que es troba en funcions des de desembre de 2018, pugui tornar a proposar a dos magistrats per a la renovació del Tribunal Constitucional espanyol.
El text és una modificació de l’article 570 bis de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, l’entrada en vigor del qual estaria prevista per a juliol, segons ha avançat ‘Eldiario.es’ i han confirmat fonts de la formació política a Europa Press. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va confirmar que l’executiu espanyol nomenaria els altres dos magistrats del TC que li competeixen.
El govern espanyol va impulsar la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) aprovada el març de 2021 que prohibia a l’òrgan de govern dels jutges fer nomenaments discrecionals en la cúpula judicial estant en funcions, situació en la qual es troba des de desembre de 2018.
Quatre dels dotze magistrats de la cort de garanties van caducar diumenge passat el seu mandat amb la incertesa sobre quan i com seran substituïts. La Constitució espanyola dicta que aquest terç han de renovar-lo executiu i Consell General del Poder Judicial, proposant dos candidats cadascun, però la falta d’acord entre PSOE i PP per a pactar un nou CGPJ ha provocat que l’actual no pugui nomenar els seus, la qual cosa deixa dubtes sobre si Moncloa pot actuar sola.
En concret, aquest 12 de juny va expirar el mandat del president del TC, Pedro González-Trevijano, del vicepresident Juan Antonio Xiol i dels magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares. En el seu moment, González-Trevijano i Narváez van ser els dos proposats pel govern de Mariano Rajoy, mentre que Xiol i Martínez-Vares van ser els nominats pel CGPJ.
La Constitució espanyola estableix que “els membres del Tribunal Constitucional seran designats per un període de nou anys i es renovaran quatre a proposta del congrés per majoria de tres cinquens dels seus membres; quatre a proposta del senat, amb idèntica majoria; dos a proposta del govern, i dos a proposta del Consell General del Poder Judicial.
D’això es desprèn que caldria renovar per terços complets, de manera que tant l’executiu com el CGPJ haurien de postular als seus dos magistrats per a presentar un ‘pack’ tancat. No obstant això, fonts de la cort de garanties consultades per Europa Press subratllen que es tracta d’una qüestió jurídica complexa que caldrà analitzar en profunditat arribat el cas.
Podem es desmarca de la proposta del PSOE
Unides Podem es desmarca d’aquesta proposició de llei en ser una iniciativa que consideren “no acordada” i “incompleta”, atès que la seva posició és impulsar modificacions per facilitar el relleu de tots els òrgans constitucionals. Així ho han traslladat fonts del partit després del registre per part del seu soci de coalició.
Unides Podem subratlla que la iniciativa és una decisió “unilateral” del PSOE perquè no està pactada, a més de garantir que la seva signatura i el nom de la seva formació no figuren en el text registrat per la iniciativa.
També defensen que les modificacions legals en aquest camp haurien de ser de més extensió i englobar la resta d’òrgans pendents de canvis, és a dir, el mateix CGPJ.
Dijous, el coportaveu espanyol del partit, Pablo Fernández, va manifestar que la seva voluntat és que es compleixi la Constitució espanyola i que es renovi el CGPJ, que fa més de tres anys que està blocat, a part del TC.