El PSOE proposa ara més formació de català per al personal de les delegacions del govern espanyol

  • Els socialistes registren una proposició en què insten l'executiu espanyol a centrar aquest esforç en l'atenció al públic

VilaWeb
Redacció / ACN
02.10.2024 - 17:49
Actualització: 02.10.2024 - 20:00

El grup socialista del congrés espanyol ha presentat una proposició no de llei en què demana al govern espanyol, dirigit precisament pel PSOE, que impulsi “mesures destinades a garantir l’ús de les llengües oficials de l’estat a les delegacions del govern espanyol” a Catalunya, el País Valencià, les Illes, el País Basc, Navarra i Galícia. En concret, l’insta a “continuar millorant la formació del personal” i a “continuar focalitzant aquest esforç en els llocs d’atenció al públic”. Aquest gest arriba quan es negocia el pressupost espanyol, per al qual els socialistes es volen assegurar el vot de Junts per Catalunya.

La iniciativa recorda que l’article 3 de la constitució espanyola reconeix la riquesa de les modalitats lingüístiques de l’estat espanyol i que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció, i també que els estatuts d’autonomia de Catalunya, País Valencià, les Illes, País Basc, Navarra i Galícia recullen aquesta previsió.

“La pluralitat lingüística i cultural forma part de la identitat d’Espanya com a nació”, sostenen els socialistes, i afegeixen que les administracions públiques tenen el deure de respectar i de protegir les llengües oficials.

En aquest context, recorden que el dret a la igualtat de tots els espanyols davant la llei “impedeix la discriminació per raó de naixement, raça, religió, entre més”. I, per tant, diuen que els poders públics també han de “garantir el lliure exercici dels drets lingüístics dels ciutadans que viuen a les comunitats amb més d’una llengua oficial” de manera que puguin exercir els drets d’opció lingüística en els termes previstos per l’ordenament jurídic.

La iniciativa també recorda que l’estat espanyol té assumits compromisos internacionals mitjançant la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, i que el Tribunal Constitucional (TC) espanyol té jurisprudència sobre el fet que en els territoris que tenen cooficialitat lingüística les llengües oficials són d’ús normal i produeixen plens efectes jurídics. “L’ús per part dels particulars de qualsevol llengua oficial té plena validesa jurídica en les relacions que mantinguin amb qualsevol poder públic radicat en aquest territori”, diuen en l’escrit.

Per tot plegat, segons la iniciativa, “cal continuar reforçant l’ús de les llengües oficials de l’estat amb la formació de personal que presta serveis a les delegacions del govern en aquells territoris amb llengua específica, així com focalitzar i centrar esforços especialment en els llocs d’atenció al públic”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor