21.10.2022 - 17:09
|
Actualització: 21.10.2022 - 17:11
El PSOE s’ha alineat avui a PP i Vox en contra d’una proposta de resolució del grup de l’Esquerra al Parlament Europeu que observava amb “profunda preocupació” els incidents del 24 de juny a la frontera de Melilla que va causar l’assassinat d’almenys vint-i-tres persones, demanava de respectar els drets fonamentals de migrants i sol·licitants d’asil i “lamentava” un augment del finançament de la UE per al control de frontera amb el Marroc.
La moció ha tingut el suport de 134 eurodiputats, principalment dels grups de l’Esquerra, de l’ALE-Verds, on hi ha els representants d’ERC, així com el vot a favor dels tres eurodiputats de Junts. En canvi, hi ha hagut 445 vots en contra, dels grups del PP, PSOE, liberals i extrema dreta, que han unit força en aquesta resolució.
El juny del 2022, uns quants agents de les forces de seguretat marroquines van travessar la tanca de Melilla cap a territori espanyol per colpejar i retornar en calent uns quants immigrants que havien aconseguit de superar la muralla. El Ministeri d’Interior espanyol manté que l’operatiu va seguir fil per randa la legalitat vigent, si bé s’ha negat a aclarir si els agents marroquins van ser autoritzats per a actuar en sòl espanyol. Aquests “rebuigs a la frontera”, la figura legal amb què el govern del PP va provar d’articular per mitjà de la llei mordassa les devolucions en calent d’immigrants a la frontera amb el Marroc, van ser originalment rebutjats pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va revisar la seva postura i les va acabar acceptant després d’un recurs del govern de Rajoy. Pedro Sánchez va prometre unes quantes vegades de derogar aquesta pràctica quan era cap de l’oposició, però el seu govern ha optat per mantenir el recurs al TEDH i ha arribat a invocar explícitament els rebuigs a la frontera.
Sobre això, les Nacions Unides han exigit a Espanya i al Marroc que obrin una investigació perquè es dirimeixin responsabilitats. En un comunicat, l’ONU també condemnava els fets i exigia a la Unió Europea (UE) d’ampliar la disponibilitat de vies per a una migració segura i ordenada.