26.05.2021 - 11:06
|
Actualització: 26.05.2021 - 12:26
El ple del Senat espanyol ha tancat la porta a una proposició de llei de JxCat per a la reforma del codi penal. L’objectiu del text era ampliar i protegir la llibertat d’expressió i evitar casos com els de Pablo Hasel i Valtònyc, empresonat i exiliat, respectivament, per lletres de cançons sobre la monarquia; o com el judici a Willy Toledo, jutjat per comentaris a les xarxes socials.
La iniciativa ha topat amb el no del PSOE, PP, Ciutadans i Vox; hi han donat suport JxCat, ERC, PNB i Geroa Bai. El PSOE s’ha justificat dient que el govern espanyol ja ha anunciat una reforma del codi penal per evitar aquests casos.
La proposició de llei sostenia que el codi penal encara té reminiscències “d’unes altres èpoques” i que cal actualitzar-lo per fer-lo entrar en l’àmbit europeu. “No tots els càstigs han de ser penals” i “el dret de tipus penal s’ha de limitar al que és imprescindible”, afegia.
Junts recordava que la directiva europea 2017/541 sobre lluita conta el terrorisme –i que han de complir tots els membres de la UE– estableix que aquest delicte s’ha de tipificar quan impliqui “un risc real” de cometre actes terroristes.
A més, destacava que l’11 de març la comissària pels Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, va reclamar a l’estat espanyol que reformés el codi penal per evitar condemnes per delictes de llibertat d’expressió.
Amnistia Internacional també assenyala al seu darrer informe: “Les autoritats espanyoles han de complir els seus compromisos i adoptar mesures que garanteixin el dret de llibertat d’expressió i de reunió pacífica.”
La doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans recorda així mateix que els personatges públics han de poder rebre un marge més ampli de crítiques, i de fet el 2018 ja va condemnar l’estat per haver multat dos joves que havien cremat fotografies del rei espanyol.