El PSOE nega la possibilitat de fer servir el català amb normalitat al senat espanyol

  • "Quan hi ha una interpel·lació, un debat viu, tenim una llengua que ens uneix i que ens permet aquesta immediatesa que hi ha en el parlamentarisme", ha defensat Eva Granados

VilaWeb

Europa Press / Redacció

13.11.2022 - 14:13
Actualització: 13.11.2022 - 19:01

La portaveu del PSOE al senat espanyol, Eva Granados, ha descartat que el català, el gallec i l’èuscar siguin emprats en tots els debats de la cambra, tal com ha demanat Junts en la proposta de reforma del reglament de la cambra, que està encara en tramitació.

La proposta de Junts tindria un cost aproximat d’uns 950.000 euros segons la memòria de la iniciativa, però la portaveu socialista ha assenyalat que no és una qüestió econòmica. La justificació de Granados és que “la immediatesa del debat en el parlamentarisme és essencial”. “Quan hi ha una interpel·lació, un debat viu, tenim una llengua que ens uneix i que ens permet aquesta immediatesa que hi ha en el parlamentarisme”, ha defensat.

Granados ha recordat que l’ús del català, gallec i èuscar ja està permès en algunes sessions del senat: “Ens posem l’auricular, jo per a l’èuscar, però també s’hi parla molt català”. La dirigent socialista ha assegurat que durant aquesta legislatura hi haurà un canvi en el reglament del senat espanyol per afavorir l’ús de les “llengües cooficials”, encara que ha evitat de precisar si aquesta reforma es durà a terme abans de final d’any, adduint que “hi ha altres urgències damunt de la taula”.

Tampoc no ha concretat de quina manera s’ampliarà l’ús del català, el basc i el gallec: “Hem de veure en quines iniciatives parlamentàries s’utilitzarien aquestes llengües”. Precisament, l’augment de l’ús del català al senat espanyol va ser un acord del govern espanyol i el català, sorgit de la taula de diàleg de l’estiu passat.

Aquesta és la segona iniciativa a favor del català que descarta el senat espanyol en pocs dies. A principi de novembre, la comissió d’Afers Estrangers del senat espanyol, va refusar amb el vot en contra del PP i l’abstenció del PSOE, una iniciativa de Junts per a forçar el govern de Pedro Sánchez a impulsar l’oficialitat del català, el basc i el gallec a la Unió Europea. La moció no va prosperar, tot i que el mateix govern de Pedro Sánchez havia acordat en la darrera taula de diàleg que impulsaria les llengües cooficials al Parlament Europeu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor