14.05.2023 - 21:40
Joana Gomila (PSM-Més per Menorca) deixarà la batllia de Ciutadella després de vuit anys –i setze a l’ajuntament– per embarcar-se en un nou desafiament: anar de número 2 al parlament a la candidatura de Josep Castells. Una sortida que tampoc no és del tot casual, atès que els estatuts del partit limiten el càrrec a aquests dos mandats. Per tant, aquestes eleccions encetaran tant sí com no una nova etapa a la ciutat i una cara nova a la batllia.
Ciutadella és un punt clau per a l’esquerra ecosobiranista si parlam en nombre de votants. És un nucli electoral. I, sobretot, per al PSM, que s’hi manté amb les seves sigles. Cares com ara Nel Martí i Maite Salord, que ja s’han retirat de la política activa, van començar l’etapa política al consistori. Ara, el PSM pretén que la cadira de Joana Gomila, victoriosa amb claredat el 2019 –amb 7 escons per 5 del PP i 4 del PSIB, un dels seus socis de govern– sigui ocupada per Maria Jesús Bagur, que encapçala una llista molt renovada.
Gomila ha passat tots dos mandats sense gaires maldecaps, o, dit d’una altra manera, sense grans crisis que desestabilitzessin el govern municipal. Almanco de cara a l’exterior, perquè les relacions entre ella i les regidories del PSIB i de Podem-EUIB-GxC no han estat les més bones. Potser on més s’ha exemplificat aquest cas ha estat en la polèmica de la no-presència de les dones a les festes de Sant Joan. La regidora d’Igualtat, Carla Gener (Podem-EUIB-GxC) es va negar de participar en els actes institucionals de l’any passat perquè Ciutadella era l’únic municipi de l’illa en què les dones no podien representar les figures medievals a les seves festes. De fet, el 8 de març hi insistia: “És inconcebible que en ple segle XXI les dones encara siguin vetades en la colcada.” Malgrat tot, Gomila no ha volgut moure fitxa.
Per tant, si els resultats coincideixen amb els dels dos comicis passats, Bagur tendrà per endavant un bon front a resoldre. Tot i això, en la seva presentació com a candidata, aquesta no va ser l’afer principal que va posar damunt la taula. Per ella, una de les qüestions fonamentals serà culminar projectes dels quals s’ha construït la base aquests darrers quatre anys, com ara la conversió en zona de vianants del Born i l’ampliació del geriàtric i centre de dia. De fet, a la conversió del Born hi ha mancat certa empenta perquè, tot i ser una reivindicació de l’esquerra, no s’ha aprovat fins a darrera hora i amb l’horitzó electoral davant. I, a més, és un projecte a mitges, atès que no preveu que sigui completament una zona de vianants. Malgrat tot, Gomila sí que ha arribat a posar en ordre els comptes i deixar a zero el deute bancari.
Un nou pacte en perill?
Durant aquest mandat, el PSM-Més per Menorca ha pogut governar, sobretot, gràcies al suport del PSIB, atès que els escons de Podem-EUIB-GxC no eren necessaris per a obtenir una majoria absoluta. De tota manera, hi van pactar per governar. Per tant, sembla que l’esquerra té cert marge de maniobra per estar tranquil·la i poder aplegar prou regidors per obtenir una majoria. Això sí, caldrà veure fins on afecten els canvis en aquesta darrera candidatura, atès que la marca de Podem desapareix.
L’entorn morat, al principi, el 2015, es va presentar a la ciutat amb la marca de Gent per Ciutadella, amb la qual va obtenir tres regidors. Les eleccions passades va haver-hi un canvi de nom, que incloïa la marca de Podem i la d’Esquerra Unida a les butlletes: van perdre un regidor respecte del 2015. Ara, per al 2023, ha nascut Ciutadella Endavant, que si bé diuen que és una llista en què no existeixen quotes de partit i que són un grup de persones que s’hi afegeixen a títol personal, hi ha un pes important de Podem. El seu candidat és Sebastià Servera, que va ser regidor de Gent per Ciutadella i va anar de número 5 a les llistes d’Unides Podem Balears al congrés espanyol, i la número 2 és Gener, que també és directora insular d’Habitatge al Consell de Menorca. “No tenim grans promeses, volem recuperar Ciutadella i els seus espais, amb polítiques d’esquerra”, apuntava la formació en la seva presentació.
No és solament en aquests partits que hi haurà cares renovades, sinó també a la resta de candidatures. En el cas del PSIB, l’actual directora insular de Persones Grans, Dependència i Diversitat Funcional, Carol Cerdà, substituirà de cap de llista Noemí Camps, que es va presentar com a número 1 en les dues eleccions anteriors. El seu desafiament, més que ser la llista més votada, serà superar el PP en nombre de vots, atès que ni el 2015 ni el 2019 no ho va aconseguir. Serà una incògnita saber si Ciutadans supera de molts vots el PP o si, en canvi, fa créixer Vox, que les eleccions passades va obtenir solament 300 vots. Ara com ara, la campanya ja ha començat amb algun incident: el PSIB es va posar a repartir propaganda electoral abans d’hora. Un error que transcendirà poc, però que no fa entrar amb bon peu els socialistes als comicis.