El CEO pronostica una clara victòria del PSC el 23-J i una forta baixada d’ERC i Sumar

  • El PSC obtindria entre 16 i 18 escons, seguit d'ERC (8-10) i Junts (7-9)

VilaWeb
ACN
05.07.2023 - 11:43
Actualització: 05.07.2023 - 12:50

VilaWeb recorda que aquest article és basat en els resultats d’un sondatge i tan sols s’ha d’interpretar en aquest sentit: tal com s’ha demostrat, no hi ha garanties que aquestes dades siguin reflectides en els resultats finals.

El PSC s’imposaria amb claredat a les eleccions del 23-J a Catalunya i obtindria entre 16 i 18 escons, força per damunt dels 12 que assolí fa quatre anys. En canvi, els seus socis durant aquesta legislatura, ERC i Sumar, baixarien considerablement. Els republicans passarien de 13 escons a una forquilla d’entre 8 i 10. L’espai dels comuns va guanyar 7 escons el 2019 i ara en tindria entre 2 i 4. La CUP es jugaria l’entrada al congrés espanyol, amb un pronòstic d’entre dos escons i cap.

Junts per Catalunya va obtenir 8 escons l’última vegada, però el grup es va dividir en dues meitats de 4 i 4 per la separació amb el PDECat. Ara, de moment, el CEO deixa el PDEcat fora de l’hemicicle i dóna Junts una forquilla d’entre 7 i 9 escons, de manera que podria guanyar un escó o perdre’n un.

El PP podria quadruplicar els diputats: en va obtenir 2 i ara en podria assolir 6 o 8. Vox, que també en va obtenir 2, podria arribar als 3. L’enquesta va ser feta entre el 29 de maig, l’endemà de les eleccions municipals, i el 26 de juny, a partir d’una mostra de 2.000 entrevistes.

Frec a frec entre ERC i el PSC al parlament

En el seu pronòstic sobre les eleccions al Parlament de Catalunya, que encara no tenen data, el CEO preveu una pugna entre el PSC i ERC per la primera posició. Els socialistes podrien obtenir entre 31 i 37 escons i els republicans, entre 31 i 36. El 14 de febrer de 2021, tots dos empataren a 33 diputats. Junts seria la tercera força amb entre 25 i 30 escons, per sota dels 32 que va obtenir fa dos anys.

D’una manera semblant a les eleccions espanyoles, el PP creixeria notablement. Dels 3 escons que té ara, en tindria entre 13 i 17. S’alimentaria sobretot dels vots de Ciutadans que no aconseguiria d’entrar a la cambra (ara té 6 escons) i de Vox, que podria mantenir els 10 diputats o baixar fins a 6. Tant la CUP com els comuns aguantarien si fa no fa el tipus, amb entre 7 i 11 escons.

Així i tot, les forquilles d’aquest segon sondatge són molt més amples que no pas les del sondatge de les eleccions generals, cosa que lleva nitidesa a la fotografia. En la forquilla més baixa, els partits independentistes sumarien 63 escons i perdrien la majoria absoluta, i en la forquilla gran en sumarien 77 i tindrien la majoria més sòlida que han tingut mai.

Baixada de l’independentisme

El baròmetre diu que el 52% dels catalans està en contra de la independència i que el 42% hi està a favor. L’únic canvi respecte del trimestre passat és que el ‘no’ tindria un 2% més. Sobre l’estratègia, el 30% dels enquestats opten per una independència pactada i el 10% per la via unilateral. 

Per formacions, els més partidaris de la independència són els votants de la CUP (88%), seguit dels simpatitzants d’ERC i Junts, amb el 82%. Un 32% dels votants dels comuns es declaren independentistes. Pel que fa a les “actituds” davant la independència, els republicans tenen el percentatge més favorable a la via “pactada” (65%) i els cupaires a favor de la “independència unilateral” (34%).

En la qüestió sobre la preferència per la relació Catalunya-Espanya, l’opció majoritària és un estat independent, amb el 33% dels enquestats, seguit d’una comunitat autònoma (31%), un estat dins una Espanya federal (23%) i, finalment, una regió (7%).

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor