19.12.2023 - 11:20
|
Actualització: 19.12.2023 - 11:47
Els grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem han registrat una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia amb penes superiors a cinc anys no prescriguin. La idea és que la mesa accepti la proposició de llei els dies vinents i s’aprovi al parlament el 2024. Posteriorment, el parlament enviarà el text al congrés espanyol perquè es prengui en consideració la proposició de llei –de caràcter no retroactiu– i es modifiqui el codi penal espanyol. Associacions de víctimes s’han reunit amb els grups proposants, entre les quals hi havia la fundació Vicki Bernadet, que treballa per l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va fer esment de la importància que aquests abusos a menors d’edat no prescriguin, durant el seu discurs d’investidura el mes passat: “Reforçarem el marc jurídic perquè els delictes d’agressió i abusos sexuals a menors no estiguin limitats a un moment concret i la responsabilitat civil no prescrigui”, va dir.
Aquestes paraules de Sánchez van accelerar les converses i negociacions dels grups al parlament, dels quals la CUP, finalment, se’n va despenjar. El text de la proposició de llei ja era força tancat a final de la setmana passada, tal com van confirmar fonts parlamentàries a l’ACN, i aquestes darreres hores se n’han tancat els últims serrells.
Segons l’article 183 del codi penal espanyol, qui cometi actes de caràcter sexual amb un menor de 16 anys serà castigat com a responsable d’abús sexual a un menor amb la pena de presó de dos anys a sis. Ara mateix els delictes sexuals que prescriuen al cap de deu anys són els que reben una pena màxima entre cinc anys i deu de presó. D’aquesta manera, qualsevol delicte greu de pederàstia ja ha prescrit al cap de deu anys.
La comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’església del parlament ja va preveure, el 2 d’octubre, que els grups impulsarien aquesta proposició de llei. La presidenta de l’òrgan, Susanna Segovia (comuns), va dir aleshores que l’objectiu era que no hi hagués una data de caducitat per a aquesta tipologia de fets.
Va argumentar que calia que, quan arribés el moment en què una víctima estigués preparada per denunciar, no es trobés amb cap impediment. Aquesta és una petició llargament reivindicada per les associacions de víctimes i plataformes d’infància, atès que les agressions sexuals sofertes durant la infància poden deixar seqüeles greus.
El 85% de les víctimes no demana ajuda fins a l’edat adulta
El 85% de les víctimes d’abús sexual infantil no demana ajuda fins a l’edat adulta, segons dades de la Fundació Vicki Bernadet. L’entitat va presentar el 20 de novembre una campanya per a visibilitzar la càrrega emocional que sofreixen les víctimes al llarg de la vida. “Vas fent vida quotidiana, però la càrrega emocional la tens”, va insistir la mateixa Bernadet, presidenta de la fundació i víctima d’abús sexual.
L’organització va rebre 1.353 noves peticions d’assessorament l’any 2022 a Catalunya. De les 334 persones que han fet teràpia a la fundació, el 85% són adults que van sofrir l’abús en la infantesa. “És quan són adults que tenen la capacitat d’obrir la capsa de records”, va explicar Bernadet. La campanya té l’objectiu d’animar les víctimes a parlar.
La fundació va demanar el 12 de juny al parlament més formació per a detectar i frenar els abusos a menors. “La prevenció ha de ser curricular”, va reivindicar la presidenta de l’entitat en una compareixença a la cambra. Davant els grups, l’entitat va exigir unes institucions públiques estables i amb professionals molt formats, un perfil que asseguren que els costa de trobar.
“Necessitem fer entendre que treballar amb infància demana una responsabilitat extra: cura i protecció”, va dir, al seu torn, la psicòloga Pilar Polo. A banda, l’entitat va alertar de la quantitat de casos d’abús entre menors i ha reclamat un protocol diferent per a aquests casos. Així mateix, Bernadet ja va demanar aleshores posar fi a la prescripció dels casos. La proposta s’emmiralla en altres països com França i Portugal.