18.10.2022 - 12:38
|
Actualització: 18.10.2022 - 13:00
El PSC ha alçat el to contra el govern en solitari d’ERC arran de la crisi a la cúpula dels Mossos d’Esquadra i la negativa del partit a considerar-lo un soci per a aprovar el pressupost, unes circumstàncies que els socialistes aprofiten per a erigir-se com a alternativa de govern. Diumenge, el primer secretari del partit, Salvador Illa, va carregar contra el president Pere Aragonès i els dubtes que planen sobre l’aprovació del pressupost de l’any vinent, cosa que portaria a una pròrroga de l’actual. “Ja he sentit veus que diuen que millor prorrogar el pressupost, que no passa res. Què vol dir, que no passa res? Aragonès s’està convertint en un president de la renúncia”, va dir en una entrevista al diari Ara. Illa va dir que, per ara, no preveu cap moció de censura, però no ho va arribar a descartar. “El que tinc al cap són els pressupostos. I vull actuar amb prudència, no tinc pressa. Hem d’explorar totes les vies perquè puguem tenir-ne”, va dir.
Avui, en una entrevista a TV3, Illa ha mantingut el to dur contra el govern i ha dit que en cap cas aprovaran “gratis” el pressupost de l’any vinent. “Si no hi ha pressupostos, la responsabilitat és d’Aragonès. Jo fa un mes que dic que vull parlar-ne. El que no se’m pot demanar és que li voti gratis sense que hagin guanyat les eleccions i havent-se trencat el govern. Si ell diu, voti’m gratis, això no va així”, ha argumentat. ERC fa setmanes que argumenta que no poden pactar amb el PSC fins que no comparteixin els objectius de fi a la repressió i de convocatòria d’un referèndum, però Illa diu que no s’han de vincular aquestes qüestions: “La tàctica de barrejar llibretes no la comparteixo i no la practico”.
Amb tot, Illa ha furgat en la diferència de to que han exhibit sobre aquesta qüestió Aragonès, que ha ofert una visió més possibilista, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, que s’ha tancat en banda a pactar amb el PSC per la seva vinculació amb l’independentisme: “És un garbuix. Qui mana? Qui pren les decisions? Jo m’he adreçat al president de Catalunya, he de pensar que és ell qui té la paraula, però no veig claredat.”
El cap dels socialistes ha recordat que el seu partit ja ha pactat amb el govern durant la legislatura en qüestions com la renovació de càrrecs caducats, i ha reclamat una negociació “clàssica i normal” sobre les partides pressupostàries. Malgrat aquesta petició, creu que les converses pels comptes van tard i ha dit que és una molt mala notícia que Aragonès hagi admès que el pressupost no podrà entrar en vigor l’1 de gener, com va passar enguany i com volia l’ex-conseller d’Economia Jaume Giró.
Espadaler diu que la destitució d’Estela és immoral
La crisi a la cúpula dels Mossos d’Esquadra i la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela, només nou mesos després d’haver estat nomenat ha estat un altre cavall de batalla utilitzat pels socialistes per a assenyalar les mancances de l’executiu. L’ex-conseller d’Interior Ramon Espadaler, ara aliat del PSC, ha dit en una entrevista a la 2 que la destitució d’Estela és “immoral” i que les discrepàncies per la feminització del cos que han esgrimit des de la conselleria d’Interior com a argument per la destitució ha estat “una excusa i una mentida grollera”. En comptes d’això, diu Espadaler, la destitució és deguda a la “politització” del cos de Mossos d’Esquadra des de la conselleria d’Interior.
Espadaler diu que el govern “ha irromput d’una manera brutal a la direcció del cos”. “S’han trencat moltes coses que costarà recuperar”, ha dit. Per ara, però, diu que no demanen la dimissió del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i que primer volen que doni explicacions i poder-lo escoltar, però que no descarten cap escenari. Elena donarà explicacions a petició pròpia al ple del parlament, que comença demà.
Durant l’entrevista, Espadaler ha parlat de “cúmul de despropòsits” i ha dit que aquesta politització que denuncia va començar amb el pacte d’investidura entre ERC i la CUP, que van incloure una revisió del model policíac com a compromís. Per a Espadaler, això implica que els Mossos d’Esquadra van ser una “moneda de canvi”.
A banda, ha dit que la conselleria no fa cap favor al següent comissari en cap dels Mososs, que diverses fonts apunten que seria una dona, perquè “serà sota la lupa i l’escrutini de molta gent”. “La pressió que tindrà no se la mereix”, diu.